хакери

НАП: Над 5 милиона души са засегнати от изтичането на данни

Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП е засегнало около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица, съобщиха от приходната агенция.

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация

От НАП напомнят, че е важно да се знае, че това не са всички данни, с които разполага НАП за конкретно физическо или юридическо лице, а частична информация, която трябва да бъде допълнително обработена, за да се използва. Независимо от това, чувствителни данни за много българи са станали публично достъпни. Всички физически лица имат право да бъдат информирани за нарушаване на сигурността на личните им данни.

Незаконно разпространените файловете съдържат имена, ЕГН и адреси на български граждани, както и техните телефони, имейл адреси и друга информация за контакт.

Изтеклите данни съдържат и данъчно-осигурителна информация като: Данни от годишни данъчни декларации на физически лица; Данни от справките за изплатени доходи на физически лица; Данни от осигурителни декларации; Данни за здравно осигурителен статус (важно! Става дума за осигурителни вноски, а не за медицински статус или информация за лечение на гражданите); Данни за издадените актове за административни нарушения; Данни за извършените плащания на данъци и осигурителни задължения през Български пощи АД; Данни за поискан и възстановен ДДС, платен в чужбина; Данни от международния обмен на данъчна информация за български местни лица; Служебни данни, получени от други институции в НАП, като Агенция Митници, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане, НЗОК, и др.

От приходната агенция допълват, че в близките дни ще бъде пуснато приложение на сайта на агенцията, чрез което всеки да може да направи справка за това дали личните му данни са изтекли. Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност.

- реклама -