Нанков: С 10 млн. лв. ще бъде реконструиран Западният парк – СНИМКИ/ВИДЕО

Над 10 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще получи Столичната община за ремонта на Западния парк. Това обяви регионалният министър Николай Нанков по време на подписването на договора с кмета на София Йорданка Фандъкова

„Отново важен проект, отново ключов проект, поредният зелен проект за Столичната община. Говорим все пак за облагородяване, социализация за една от най-важната зелена част от западната полоса – „Западния парк“. Изключително належащи мерки както за подобряването на достъпността, сигурността с изграждането на ново осветление, видеонаблюдение, всички ландшафтни елементи на парковата среда“, каза Нанков.

Той добави, че министерството работи с Общината и по други проекти . Един от тях е за закупуването на трамвайни мотриси, които ще се движат по линия 5, както и реализирането на проекта „Златна София“. Добави, че предстои да бъде подписан договор за средства, които ще бъдат дадени за ремонт на детски градини и училища на територията на София.

Зам.-министърът и ръководител на управляващия орган на ОПРР Деница Николова, каза, че реализацията на този проект е от голямо значение за града и, че одобреният проект на общината е част от инвестиционната й програма по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Тя уточни, че общият размер на проекта е над 10 млн. лв., от които 8 549 999,32 лв. е стойността на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя по ОПРР.

„За нас като управленци обаче и хора, които много сериозно и мащабно гледаме посоката как изпълняваме ОП за настоящия период е ключово важно да успеем да постигнем етапните си цели към края на тази година, което означава пълна мобилизация на нашите бенефициенти по отношение на изпълнението, разплащанията и съответно отчитането им към нас като управляващ орган, за да може ние да ги предявим за възстановяване към ЕК“, коментира зам.-министърът.

Николова допълни, че Министерството на здравеопазването е подало своя проект, което кандидатства за 163 млн. лева, които ще отидат за реформа в спешната помощ.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова, каза че ще бъдат ремонтирани 530 дка в Западния парк и освен това ще бъде отворен и още един вход към парка откъм район „Люлин“.

„Грижата за зелената зона са много важна наша задача и тя е част от мерките за подобряване на атмосферния въздух. Освен обновяването на алеи, настилки, включва се подмяната с различни видове настилки както с асфалтови настилки, така също с комбинация с гранитни павета и плочи по централните алеи. По-интересното тук е, че предвиждаме и специален веломаршрут свързан с градските велоалеи. Ще се възстановят водни площи, ще се изгради поливна система, ново декоративно осветление и видеонаблюдение. Грижата за опазване сигурността е сериозно залегнала в нашата програма“, заяви Фандъкова.

Тя каза още, че до няколко седмици се очаква да започне ремонтът на парка като срокът за изпълнението му е 10 месеца. Фандъкова допълни, че през тази година ще се работи и по закриването на нови паркове в града. Уточни, че до дни започва строителството на парк „Въртопо“ в „Младост“, а вторият се отнася до изпълнението на втория етап на парк „Възраждане“. Столичният кмет добави, че и тази година продължава и поддръжката в останалите паркове. Тя заяви, че това е третият договор по ОПРР с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и уточни, че общината изпълнява договори на стойност 280 млн. лева, от които над 240 млн. са безвъзмездна финансова помощ.

„Предстои да бъде сключен договор с избран изпълнител за 4-та зона, зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски“, така че още тази година да започнем и този проект“, уточни Фандъкова.

Кметът допълни, че предстои да се подпише и договор за ремонта на детски градини и училища в София. Тя подчерта, че изпълнението на някои от проектите се обжалват и посочи, че това се отнася за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси и реконструкцията на бул. „Цар Борис III“ и ул. „Каменоделска“.

Стана ясно още, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 са договорени над 73% от общия ресурс (малко над 3 млрд. лева), имаме бенефицирани около 8% от разплатените средства и малко над 200 млн. лева сертифицирани средства по програмата. Междинната ни цел до края на 2018 г. е 135 млн. лева“, заяви още регионалният министър Нанков. Той добави, че програмата е отворена на 100%.

- реклама -