Нанков вода Хасково прокуратура производство информация

Нанков: Очакваме до 45% по-малко водозагуби в следващите 15 години

Регионалният министър Николай Нанков очаква между 15 и 45% редуциране на водозагубите в дългосрочен 15-годишен период след повишаването на цената на водата с цел дружествата да имат повече средства за инвестиции. Пред Нова телевизия Нанков апелира още да не „сатанизираме ВиК дружествата“.

На въпрос как ще се премери качеството на услугите на ВиК, регионалният министър отговори: „Качеството на услугата се мери в липса на аварии, или с намаляване на авариите“.

Два са основните фактори за поскъпването на водата в момента. На първо място, специално в случая с Дива Слатина, имаме промяна през 2015 г., с която се въведе институтът на единната цена на водата, използвана от един и същи оператор на водата. Ако в Монтанско имаме различни цени на водата в градовете, сега, на база солидарния модел, имаме единна цена на територията на цялата област, посочи министърът.

Нанков

Новите услуги като пречистване и отвеждане на мръсните води също струват пари. Нашата основна цел е да запазим водния ресурс, да го направим по-чист и след 10-20 години той да е достъпен за българските граждани, както и в момента, добави  Нанков.

След Нова година започва общественото обсъждане на Закона за ВиК. А в текстовете се предвижда въвеждането на водни помощи на социално слабите.

Поскъпването на водата стана факт в 14 области на страната. Най-солена ще бъде водата в Ямбол, там скокът на цената ще е с 20%. В София увеличението ще бъде почти 10%. Най-скъпа вода ще плащат във Враца, Силистра и Шумен. Там цената става над 3 лева за кубик. Енергийният регулатор одобри поскъпването с между 3 и 20% на фона на протест, организиран от БСП.

- реклама -