Бели Искър прокуратура проверка язовира опасни сигнал премиер
Язовир "Бели Искър"

Нанков: МРРБ не е собственик на язовири, обжалваме акта за „Бели Искър“

МРРБ не е собственик на язовири, затова обжалваме акта, който ни беше наложен за „Бели Искър“. Това заяви пред журналисти регионалният министър Николай Нанков.

По думите му, наказателното постановление е от 1 месец.

„Специално за язовир „Бели Искър“ много мога да поспоря по отношение изправността на стената, тъй като през последните години тясе обследва от експерти и мога да кажа, че в момента се експлоатира в едно наистина добро оптимално състояние. Говорим за проблем в стената при евентуално земетресение с над 9 по Рихтер“, каза Нанков.

Той добави, че от няколко години има гражданска инициатива, която е устойностила проекта на 68 милиона лева за укрепване на стената.

„Аз пък се притеснявам, че в случая става дума за това да харчим едни пари за една стена, която не е в толкова лошо състояние“, отбеляза Нанков.

Той заяви, че експертите на МРРБ са разгледали и други проекти, които са на стойност около 20 милиона лева.

По отношение на останалите язовири в страната Нанков посочи, че от 2015 г. има единен орган, който отговаря за нормалната експлоатация и безопасността на язовирите, включително и техните стени – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която следи за тяхното състояние.

- реклама -