Намисли си желание: Звезден дъжд в навечерието на Коледа

Звезден дъжд ще наблюдават любителите

астрономи в навечерието на Коледа и в последните дни от 2022 година.

От 17 до 26 декември е активен последният за годината метеорен поток Урсиди.

За 2022 г. максимумът на този поток

ще бъде около 0 ч. българско време в нощта на 22 срещу 23 декември. Тогава ще могат да се наброят около 10 средно бързи метеора за час, а Луната ще бъде в новолуние и няма да затруднява наблюденията. Това разказа Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Студените зимни нощи от около

28 декември до 12 януари са обичайното време на още един метеорен поток, при това един от най-активните – Квадрантиди. За 2023 г. неговият максимум ще настъпи на 4 януари около 5:40 ч. българско време. В нощта срещу 4 януари Луната ще залезе в 5:58 ч. за района на София, с 92% осветен диск. Но предвид, че по време на максимума тя ще бъде вече залязваща на северозападния хоризонт, наблюдения все пак ще са възможни.

„Това са два потока един в друг,

което обяснява краткият, но интензивен максимум на Квадрантиди – по-къс от половин час“, уточнява физикът. За това време, ако наблюдателят се намира далеч от градските светлини в ясна и безлунна нощ, той ще наброи около 50 метеора, което преведено означава активност от близо 100 метеора на час, прогнозира Пенчо Маркишки.

В последните няколко вечери на 2022 г.

ярките планети и лунният сърп ще привличат погледа над югозападния хоризонт, още при свечеряване. Венера и Меркурий ще бъдат видимо близо, много ниско над хоризонта – в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, а Юпитер – в Риби.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено