промени, Закон за извънредното положение, гласуване, глоби, обезщетения, субсидии
Снимка: БГНЕС

Намаляват размера на глобата за разходка в парка, извънредното положение – до 13 май

Депутатите намалиха драстично глобата за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бяха одобрени на второ четене на днешното извънредно пленарно заседание, с което парламентът значително редуцира глобите, с изключение на тези за нарушаване на карантинен режим.

За разходка в парка например нарушителите ще бъдат глобявани с 300 лева, вместо с досегашния размер на санкцията – 5000 лева. При повторно нарушение обаче глобата скача на 1000 лева.

Извънредното положение се удължава до 13 май.

С направените промените депутатите се съобразиха и с искането на бизнеса за промяна в механизма 60/40. Освен 60-те процента за заплати на работниците, държавата ще заплаща и осигуровките, които се дължат от работодателите. Парите за това ще бъдат осигурени от Фонд „Безработица“.

Освен 700-те млн. лева, с които държавата увеличи акционерния капитал на Българската банка за развитие, още 700 млн. лева ще гарантират кредитите, които банката ще дава. Така помощта за бизнеса през банката нараства на 1,4 млрд. лв.

В рамките на три поредни месеца пък лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получат безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срокът на гратисния период за погасяване ще бъде най-малко от 3 до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години.

Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лв.

До края на извънредното положение всички хора, които са на борсата и получават обезщетение, ще могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“.

Депутатите решиха още до отмяна на извънредното положение партиите да останат без държавна субсидия.

Промените в Закона ще влязат в сила след публикуването им в Държавен вестник.

- реклама -