карантината, намаляват, коронавирус
сн. БГНЕС

Намаляват карантината на болните от COVID-19 у нас

От 14 на 10 дни ще бъде намалена карантината за хората, дали положителен тест за COVID-19 у нас. Това е решено на първото заседание на Националния пандемичен комитет.

Изолацията за контактните лица пък ще бъде намалена от 10 на 7 дни.

„Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките“, коментира пред журналисти след заседанието зам.-министърът на здравеопазванет доц. Георги Йорданов.

Очаква се мярката да влезе в сила в началото на следващата седмица.

На заседанието е поставена цел – за 500 000 нови ваксинирани у нас до края на месец януари.

„България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството”,добави зам.-министърът.

Днес на първото си заседание се събра Националният пандемичен комитет. В комитета участват представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ, както и 23 представители от всички различни министерства.

Структурата напомня тази на Националния оперативен щаб, който беше закрит от първото за тази година служебно правителство на Румен Радев.

Комитетът беше създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

Експертите обсъдиха рязкото нарастване на случаите на COVID-19 у нас, готовността на лечебните заведения за посрещане на новата вълна и действащите противоепидемични мерки.

Председател на пандемичния комитет е министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

- реклама -