интензивно
сн. БГНЕС

Намалява броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

Ситуацията около епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19 в спокойна и не се наблюдава повишение в броя на положителни за COVID-19 случаи. Това стана ясно по време на  поредната видеоконферентна среща между министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и директори на регионални здравни инспекции в страната.

Повечето инспекции съобщиха за намаляване броя на хоспитализираните с коронавирусна инфекция лица в интензивни отделения.

„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители. Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти и т. н. По тази причина Министерството на здравеопазването, МОН и всички ангажирани страни изготвиха подробни Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 – 2021 година в условията на COVID-19“, изтъкна здравният министър.

„Въпреки че имаме общата рамка, работим в нея не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно – при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания, министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ“, каза още проф. Ангелов.

 

- реклама -