Ангел Кунчев, бустерна доза, ваксинация, срок
кадър: БНТ

Намалиха от 6 на 3 месеца срока за поставяне на бустер с цел повишаване на ваксинацията у нас

От 6 на 3 месеца ще бъде намален срокът между втората и третата бустерна доза на ваксините срещу COVID-19 у нас. Това съобщи на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Основният въпрос беше да приемем решение за съкращаване на срока на бустерната доза от 6 на три месеца. Изследванията показват, че този срок от три месеца осигурява достатъчен имунен отговор“, обоснова решението Кунчев.

„Само при еднодозовата ваксина на „Янсен“ срокът е от два месеца, тъй като това са препоръките“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Целта на тази мярка, която вече беше въведена на няколко места в Европа, е да се увеличи имунният отговор, особено на възрастните хора, срещу настъпването на новия вариант на коронавируса Омикрон.

„Ще бъде удължен срокът на безплатното поставяне на противогрипни ваксини на възрастни хора и през месец януари“, съобщи още Кунчев.

По-рано, след заседанието на Министерския съвет, здравният министър Асена Сербезова подчерта нуждата от ваксинация, особено при по-възрастните. Очаква се след Нова година да стане ясно дали в България има положителни проби за Омикрон.

- реклама -