Джамбазки, резолюция, ЕП

НАКАЗАНИЕ: Глобиха Ангел Джамбазки след обвинение в нацистки поздрав

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбаззки ще бъде глобен, заради жест, който бе изтълкуван като нацистки поздрав, съобщи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Джамбазки има право да обжалва решението.

Мецола уточни, че според правилника на ЕП го лишава от надбавките за разходи за шест работни дни.

Тя добави, че нарушението, в което е уличен, уронва доброто име и достойнството на институцията.

Председателят на ЕП посочи, че наказанието е свързано със случая от 16 февруари, когато при напускането на пленарната зала в Страсбург, след като се беше изказал,

Джамбазки вдигна високо дясната си ръка, докато изглежда спореше със свои колеги.

Той е бил уведомен за обявеното днес решение на 31 март.

Според чл. 176 от правилника за работата на ЕП, на чието основание е постановено наказанието, мярката се налага в случаи на неспазване на нормите за поведение на евродепутатите.

В деня на инцидента, предизвикал широк международен отзвук, Джамбазки написа в профила си във „Фейсбук“, че спорът е бил свързан с въпроса за върховенството на закона.

Според правилника на ЕП дневната надбавка, от която се предвижда Джамбазки да бъде лишен в посочения срок, е 338 евро (общо 2028 евро)

за покриване на разноските за настаняване и свързаните разходи, когато евродепутатите са в Брюксел или Страсбург за участие в служебни дейности.

Тази надбавка покрива разходи за хотел, храна и всички свързани разноски. Надбавката се намалява наполовина,

ако евродепутатите не са участвали в повече от половината поименни гласувания в дните, в които има гласуване в пленарната зала, дори ако са присъствали и са се подписали в присъствения списък.

- реклама -