Накъде ще вървят цените на горивата

Накъде ще вървят цените на горивата. Ще продължи ли отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Ситуацията на пазара на горива е непредвидима към момента. Това коментира Мартин Владимиров, експерт в Центъра за изследване на демокрацията пред NOVA.

„Не знаем каква ще е реакцията на пазарите,

както към тавана за руския нефт, така и за налагането на ембаргото. Една от хипотезите е, че заради налагането на таван на цените, най-вероятно ще има ответна реакция на Русия  и тя ще откаже да търгува с клиенти, които се съобразяват с тези изисквания. Тогава реакцията на търговците е да повишат цените”, обясни Владимиров.

„Русия така или иначе продава на 60 долара.

ОПЕК реши да задържи производствените квоти, с което отказва да успокои пазара. ОПЕК в момента работи в сътрудничество с Русия”, коментира експертът. По думите му в момента цените са се успокоили.

„През тази година „Лукойл” ще генерира близо 3,5 милиарда долара печалба, които няма да бъдат обложени, тъй като компанията продава през швейцарско дружество и изобщо не фигурира като търговец на горива”, обясни Владимиров.

Димитър Чичинов, управител на бензиностанция

в Бургас, коментира, че засега цените са сравнително ниски.

„Надяваме се да задържим това положение. А ако паднат още, ще е по-добре за потребителите и бизнеса. Не знам какво да очаквам, ситуацията е много динамична”, каза Чичинов.Според Владимиров ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и Лукойл, „ще се стигне до шоков спад на цените на горивата”. „Ако не затвори рафинерията, тя ще произвежда много повече горива

отколкото са необходими на местния пазар.

Тоест пазара ще се наводни с горива”, коментира Владимиров.

„Българската държава иска да позволи износа на руски горива към трети страни и ЕС и по този начин да облагодетелства руската компания да запази маржа на печалбата си на пазара в България”, обясни експертът.

Той обясни, че за последните 6 месеца

вносът в Европа на суров нефт от Русия, се е сринал от 2 милиона барела дневно на под половин милион барела дневно.

„Към 2 януари само България и Унгария, и може би частично Чехия, ще внасят руски петрол”, каза Владимиров.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено