Александрина Найденова

Александрина Найденова беше наказана доживот

Tенисистката Александрина Найденова получи доживотна забрана да се състезава заради участие в уговорени мачове. Наказанието е наложено от Tennis Integrity Unit (TIU). 28-годишната българка трябва да заплати и глоба в размер на 150 хиляди долара.

Санкцията за Александрина Найденова е с по-голямата тежест, тъй като тя е обвинена и в унищожаване на доказателства. Според TIU българката е участвала в 12 уговорени мача между 2015-а и 2019-а. За последно тя игра през ноември 2019 година. През юли тази година стана ясно, че тя е със спрени права от TIU. Сега вече е обявен пълният размер на санкцията.

„От 2014 година Александрина Найденова не е картотекирана като състезателка в България. Преди това е играла за ТК „Албена Пловдив и ТК „Академик 83 Пловдив“. Българската федерация по тенис винаги е поддържала политика за честна игра и е отстоявала позицията, че в спорта единственото съревнование трябва да се случва на терена. БФТ подкрепя мерките срещу всяко доказано нарушение на феърплея или опит за влияние върху честната игра. Корупцията в спорта и в тениса е недопустима. С програмите и политиките си БФТ се стреми да възпитава у младите тенисисти добродетелите на честната игра и чистия спорт“, заявиха от тенис федерацията.

Това е втори подобен случай в рамките на месец. Другите наказани бяха братятя Хачатрян. Карен Хачатрян също получи доживотна забрана, Юри е със спрени права за 10 години.

- реклама -