Найден Зеленогорски партии подкрепа Манолова ДБГ

Найден Зеленогорски: Нелогично е дясна партия да подкрепи ляв кандидат за кмет

От няколко месеца започна да се говори, че няма ляво и няма дясно, че трябва да се търсят кандидати, които да управляват конкретните общини с ясна визия.

Аз знам, че има ляво и има дясно и знам, че в избори се влиза с лява или дясна визия за управление на града.

Така бившият вече зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски обясни по бТВ решението си да напусне партията заедно със свои съмишленици заради декларираната от политическата сила подкрепа за Мая Манолова като кандидат-кмет на София.

„ДБГ е дясна партия, член на ЕНП, сътрудничи си с фондация „Конрад Аденауер”.

Звучи много нелогично една дясна партия да подкрепят ляв кандидат.

Очевидно е, че тя беше подкрепена от АБВ, в последствие – от БСП. Корнелия Нинова каза ясно, че тя трябва да изпълнява платформата на БСП. Като десен от политик от вече почти 30 г., знам, че има дясна и лява визия за управление на общините и столицата и, в този смисъл, не бих могъл да подкрепя леви кандидати”, подчерта Зеленгогорски.

Той беше категоричен, че е „въпрос на национална коалиционна политика, когато се обсъжда кандидат за кмет на София”, защото столицата е „държава в държавата”, произвеждат се 40% от БВП и живеят 1/3 от българите.

„Бяхме възложили на председателя (Димитър Делчев – б.р.) и на група около него да преговарят с партньори отдясно – „Демократична България”, „Спаси София” и други организации. Тези преговори бяха проведени по такъв начин, че да остане само една алтернатива”, подчерта Найден Зеленогорски, който определи случилото се като „хладнокръвно убийство” на партията.

Той и останалите напуснали членове на ръководството на ДБГ ще работят по нов десен проект, който да бъде мост към останалите десни сили.

Зеленогорски декларира, че в София ще подкрепят кандидата на ДБ арх. Борислав Игнатов, а в страната – десните кметове на Добрич, Монтана, Кюстендил, както и кандидатите Живко Табаков (Бургас) и Стоян Георгиев (Кърджали). Напусналият ДБГ не е говорил с председателя Димитър Делчев след обявяването на решението си, но е търсил за мнение за ситуацията създателя на политическата сила Меглена Кунева.

„Предстои да говорим още, за да си изясним позициите”, коментира Найден Зеленогорски.

- реклама -