Най-жестоките убийства в новата българска история: Смъртта на Вероника във Велико Търново

Вероника убийства

Убийството на 23-годишна Вероника Здравкова във Велико Търново със сигурност ще остане в черната история на най-жестоките убийства у нас през последните години.

Докато следва магистратура в старата столица, младото момиче от Никопол работи в магазин за битова техника, за да може сама да изкарва парите си и да не е в тежест на близките си.

На 28 февруари 2015 г., малко след 19 ч. Вероника си тръгва от работа и минава по бетонния мост над Янтра. За разлика от друг път, не е с приятеля си, който работи на същото място, защото момчето има друг ангажимент. Точно тогава я вижда убиецът ѝ – Илиян Здравков – Зико, рецидивист, с множество присъди, в онзи момент обявен и за издирване след поредния грабеж на жена.

Здравков издебва Вероника, която говори по телефона, изчаква разговорът да приключи и се нахвърля върху нея с брадва в ръка. Тя изпуска чантата и телефона си, опитва да се изправи, но не успява – нападателят ѝ я посича отново и отново, докато животът напуска тялото ѝ. След това убиецът довлича момичето до реката и хвърля трупа ѝ в ледените води. Преди това не пропуска да свали сребърните бижута от ръцете и врата ѝ.

Малко след стореното престъпникът се мята в последния вагон на минаващия наблизо влак. Вътре разглежда плячката си – портмоне с 25 лв., тоалетна вода, дребни лични вещи. В този момент телефонът на Вероника звъни, търси я майка ѝ. Здравков просто изключва апарата и отива да изтегли пари от дебитната карта на момичето. Заснет е от камерата на банкомата.

Така, с цената на бруталното убийство, Зико се сдобива с общо 401 лв.

Междувременно близките на Вероника започват да я търсят – за нея не е характерно да изчезва без следа. Тя е отличничка, изключително близка с родителите си, винаги е насреща да помогне. Освен това е обещала да пътува за родния си Никопол за рождения ден на баща си.

Три дни тече издирването на момичето. Накрая, навръх националния празник 3 март, тялото на изчезналата е намерено от рибар в река Янтра близо до гарата, където тя е видяна за последно.

Още три дни по-късно, на 6 март 2015 г., за зверското престъпление е задържан циганинът Илиян Здравков, който прави пълни самопризнания. Още тогава много търновци се усъмняват, че той е поел чужда вина, защото в цялата история около изчезването и смъртта на Вероника има нещо съмнително и неизяснено.

В хода на съдебния процес много адвокати отказват да защитават обвиняемия, а психиатрична експертиза посочва, че той страда от психическо заболяване, но това не е повлияло на действията му.

През 2016 г. Здравков е окончателно осъден на 30 години затвор от Върховния касационен съд. Днес той излежава присъдата си в Ловешкия затвор.