Най-жестоките убийства в новата българска история: Смъртта на малкия Пепи Терзийски

Пепи

Ранното утро на 16 март 2001-ва година. Десетки таксиметрови шофьори блокират площада пред Народното събрание. Настояват за оставката на тогавашния премиер Иван Костов, а причината е изчезването на малкия Пепи Терзийски – син на техен колега. Това, което се съобщава, е че той е бил отвлечен на път за детската градина.

Майката Даниела, която е в отпуск по майчинство, се обажда на съпруга си и му казва, че докато вървяла по улицата покрай нея минало черно BMW и хората в него откраднали Пепи. Част от такситата тръгват към парламента, други блокират изходите на София, за да не може евентуалните похитители да напуснат града.

Държавата настръхва.

сн. 168 часа

По обяд 3-годишното дете е намерено убито в Южния парк

Телцето е пъхнато в черен чувал. Според аутопсията е удушено със сезал. Няколко часа по-късно бащата Стоян Терзийски съобщава в диспечерския пункт на таксиметровата фирма, че заподозряна за убийството всъщност е съпругата му.

Даниела е уловена от камерата на близка до дома им банка да излиза от входа на блока с детето в ръце. Тя взима такси до Южния парк, а в ръцете си държи опакованото тяло на малкия си син в плик. Свидетел на това е шофьор на такси, който я откарал до там.

Изправена пред тези факти, майката прави пълни самопризнания. След задържането ѝ става ясно, че тя страда от параноидна шизофрения. Даниела е настанена в болницата на Четвърти километър, а след това лежи до края на годината под охрана в МВР болница. През това време се правят множество експертизи, които да установят може ли да носи наказателна отговорност.

В крайна сметка делото срещу нея е прекратено с мотива, че при убийството е страдала от психическа невменяемост

До последно обаче съпругът ѝ Стоян твърди, че Даниела не е убила Пепи. Въпреки това двамата се развеждат две години след трагедията. Той се жени отново и има друго дете, а тя продължава да живее в злощастния апартамент на бул. „Цар Борис III“.

Години по-късно майката заявява, че никога не е правила самопризнания и отрича да е убила Пепи. Следователи и полицаи обаче твърдят, че тя им е разказала в детайли как е умъртвила малкия си син. Така и не става обаче ясно как от ръцете на Даниела детето се озовава в черен плик и в такси без някой да види случващото се.

Адвокатката на жената – вече покойната Рени Цанова, в последствие дава множество интервюта, в които разказва, че е слушала записите от първите разпити на Даниела, в които тя упорито и многократно разказва случката. „Как е била настигната от автомобил, описва точно колко души е имало вътре, от коя страна е спряла колата, какво е станало. Нямате представа колко конкретен е разказът ѝ. Накрая, към 19,30 ч., психиатрите започват да ѝ казват: „Ти си чувала гласове. Най-вероятно те са ти диктували да убиеш детето си. Но ти си болна и няма да носиш наказателна отговорност.“ Дори в този сух протокол личи психическото насилие върху тази жена“, обяснява адвокат Цанова пред в. „Стандарт“ през 2001-ва година.

Така и до днес остават да витаят съмненията, че историята е скалъпена, за да спаси властта от сваляне…