Най-жестоките убийства в новата българска история: Детето в куфар-Никита завинаги ще остане на 5г.

Доживотен затвор без право на замяна получи руснакът Герман Костин. Той бе признат от Софийския градски съд за виновен за това, че през февруари 2015 г. е убил 5-годишния Никита Плотников.
Тялото на детето бе открито повече от месец след убийството в куфар в река Искър.

Причината е тривиална – пари и имоти.

Разследващите установили, че през 2012 г. Костин публикувал в интернет сайт обява за продажба на имоти в Северен Кипър. От офертата се заинтересувал бащата на Никита – Вадим Плотников, и се свързал с Костин.
Малко по-късно Вадим и майката на Никита, Анна Леонтиева, отишли в Кипър. Костин и съпругата му, която се представила за агент по недвижими имоти, им предложили да разгледат няколко обекта.

После родителите на Никита се прибрали в Русия, но продължили да водят електронна кореспонденция с Костин за евентуална покупка на жилище.

В началото на 2013 г. Вадим и Анна купили жилище. То било записано на името на майката.

През последващите години семейството дало много пари на Костин за редица инвестиции, все без документи.

Впоследствие отношенията в семейството се обтегнали и Анна дошла да живее в България заедно с Никита.

Така през 2014 г. Костин пътувал често из България с Никита и майка му. Живеели в София, а през цялото време Костин контролирал движението, взаимоотношенията и личния живот на майката.

В началото на 2015 година тя писала писмо на майка си, която била в Русия, че детето й се чувства много добре в България, че са се установили тук и че част от нейните обекти в Кипър били в стадии на продажба и парите, които ще получи от там ще й бъдат преведени в софийска банка.

В един момент жената започнала да се интересува по-настоятелно за имотите си в Кипър, а Костин бил взел решение да се облагодетелства.

Той съставил план, за който Анна се оказала единствена пречка, тъй като била в течение с всички сделки.

Така под предлог, че ще ги закара до морето, Костин качил Никита и майка му в автомобил. Стигнали в Приморско, престояли там по-малко от час, но се върнали само Костин и малкият Никита.

Трупът на майката беше намерен в резерват „Перла“ близо месец по-късно.


Почти веднага след като приключили с разходката до морето, Костин задушил детето.

Костин съблякъл дрехите на умъртвеното дете, повил го старателно със синя хавлиена кърпа и го поставил в куфар, собственост на майка му.

На 9 февруари сутринта Костин, решавайки да се отърве от тялото, се придвижил с лекия си автомобил до района на с. Долни Пасарел, водоема при ВЕЦ „Кокаляне“ и огледал добре района. Същият ден в 11.30 часа той посетил стоматолог, тъй като казал, че има проблем, но се оплакал и от контузия на дясната си китка.

Половин час по-късно посетил своя позната, като й казал, че майката и убитото дете са заминали. Той й казал още, че е минал, за да остави учебници. В един от тях жената видяла акта за раждане на момчето и му казала, че то не може да излезе извън страната без документа.

Привечер се прибрал в дома си, взел куфара, сложил го в лекия автомобил и около 23 часа при бента до Кокаляне хвърлил куфара. След това се обадил на свой познат в Русия

Ден по-късно заминал за Кипър.