Рони Колман

Най-великите културисти на всички времена: Рони Колман или как се става „Мистър Олимпия“ цели 8 пъти

Наричат го най-великия бодибилдър за всички времена. И неслучайно – той е носител на титлата „Мистър Олимпия“ цели 8 пъти – постижение, което няма аналог в този спорт на силни и мускулести момчета.

Но нека да оставим физиката му да говори за него:

  • Височина: 180 см.
  • Състезателно тегло: 130-136 кг.
  • Тегло извън състезателна форма: 145 кг.
  • Гръдна обиколка: 150 см.
  • Ръце: 61 см.

Да ядеш пица всеки ден

Рони Колман започнал да трупа внушителната си мускулна маса още в училище, където играел в отбора по американски футбол. След като завършил обаче единствената работа, която успял да си намери, била в известната верига пицарии „Доминос“. Както може да се сетите точно в този момент финансовото му състояние било доста трагично, поради което Колман се хранел основно с пица, тъй като не можел да си позволи да яде друго освен служебната храна.

След това Рони облича мускулите си в полицейска униформа – работи като служител на реда 11 години в Тексас. Някъде по това време негов колега му предлага да започнат да тренират заедно фитнес и бодибилдинг. Телосложението му впечатлява собственика на залата, който му предлага безплатен вход до края на живота му, ако се съгласи да го тренира за предстоящото състезание „Мистър Тексас“. Без особени усилия Колман става победител. Тогава е на 25.

24 купи и най-желаната награда

С подобна лекота той започва да обира медалите по целия свят. И така до 1997-а, когато идва голямото му разочарование – класира се едва на на 9-то място на „Мистър Олимпия“.

Но, както добре знаем, загубата може да е най-голямата амбиция. Още на следващата година Рони Колман се завръща и триумфира в най-голямото състезание за културизъм. И не се отказа лесно – през следващите години печели първото място цели 8 пъти. През 2007-а печели последната си титла и обявява, че се пенсионира.

Стил на тренировки

Забележителната фигура на Колман определено не е случайност. Да, той наистина е мъж с внушителни размери, но резултатът му идва след като почти религиозно следва тренировъчната си програма.

Във фитнеса предпочита да използва свободни тежести, а не машини, за да увеличи максимално своята гъвкавост и обхват на движения. По време на активната си кариера тренирал по 5 пъти в седмицата, оставяйки си уикендите за почивка. Разбира се храненето също е основно в бодибилдинга. Рони ядял по 9 пъти на ден, започвайки със закуска в 10:30 и завършвайки с късна вечеря в 1:30 след полунощ. Калорийният му прием трябвало да бъде над 5500 калории на ден – 150 гр. мазнини, 546 гр. протеини и 474 гр. въглехидрати. Основно се хранил с яйчен белтък, пилешко, кафяв ориз, картофи, боб, царевичен хляб и фитнес добавки.

След излизането в пенсия за никого не остава тайна, че дългите години вдигане на тежести са оставили тежък отпечатък върху тялото на Рони – до 2016-а той се подлага на общо 10 операции, 7 от които на гърба. Сменени са ставите и на двете му бедра. Наскоро лекарите отново предупредиха 54-годишната легенда, че има опасност да остане инвалид, ако не спре да тренира. Колман публикува видео в социалните мрежи, на което показва как играе бокс малко след третата му за 2018-та операция.

Той твърдо вярва, че постиженията му на културист са много по-важни от всяка болка, която е изпитал.

„Дали съжалявам? Ако върнат времето назад и имам избор, дали отново бих водил същия живот? Единственото, за което съжалявам в кариерата ми, е, че съм имал моменти, в които можех да вдигам още по-големи тежести!“

Ето това са думи на истински шампион…

- реклама -