Най-великите културисти на всички времена: Лу Фериньо – от дете с проблеми в говора до мъж с невероятни размери

Няма как да говорим за Златната ера в бодибилдинга, без да споменем големия Лу Фериньо. Заслужено той се превърна в една от най-големите легенди на 70-години на 20-ти век, в буквален и преносен смисъл!

При ръст 194 см Фериньо тежи 125 кг, а ръцете му стигат зашеметяващите 57 см. Сериозна конкуренция дори на великия Арнолд, когото не веднъж изправя на предела на силите.

От дете с проблеми в говора до мъж с невероятни размери и възможности

Роден е 1951 година в Брюклин. Когато е едва на 2 години губи значителна част от слуха си след прекарано възпаление. От заболяването страда и говора му, тъй като не чува добре произношението на думите. Поради проблемите е отбягван от връстниците си. Мечтата му е да стане полицай – също като баща си. Подложен е обаче на постоянна критика от него. Баща му дори му заявява „Можеш да станеш само таксиметров шофьор. Нищо повече нма да излезе от теб.“

А Лу като повечето деца се възхищава на комиксовите герои. Любимите са му Човека паяк и Хълк.

Започва тренировки, когато е на 13 години. В началото следва програмите на старите културисти. Тренира в тъмно мазе, с малко уреди. Въпреки това успява да направи мускули. За няколко години Лу от хилаво високо хлапе развива внушителна физика. Натрупал самочувствие вика баща си в мазето, за да му демонстрира силата си. Вдига тежката щанга 8 пъти. „Изумително“, възкликнал баща му… Но в гласа му имало силна ирония. Хванал същата щага, направил 17 повторения, оставил я на земята и се изсмял на сина си.

Ироничното отношение на баща му обаче не го срива. Напротив, мотивира го допълнително.

В края на 60-те години Лу се явява на първия си турнир. Класира се  на незавидното 22-ро място. На второто състезание е втори. Лу провежда сравнително кратка, 8-годишна състезателна кариера. За това време той успява да спечели престижните турнири „Мистър Америка“, „Мистър Вселена“ (2 пъти) и „Мистър Интернешънъл“. Лу има и 4 участия на „Мистър Олимпия“, от които най-високото му постижение е класирането му на второ място в тежка категория през 1974. Тогава Арнолд печели петата си поредна титла.

Със своето тегло от 125 килограма той е най-тежкият културист през 70-те години. Арнолд Шварценегер е втори със 110 кг.

След 1975 г. Лу прекъсва състезателната си кариера за почти 20 години и започва филмова кариера.

Лу навлиза в киното, като получава роля във филма „Невероятния Хълк“. За това спомага и малкият син на режисьора, който харесва тялото на културиста и предлага на баща си да избере него за ролята. Предложението се приема и така започва филмовата кариера на Лу. Освен „Невероятният Хълк“, той се снима и в около 30 други филма, между които „Херкулес“, „Клетката“ и „Кръщелникът“ .

Първоначално Лу играе роли без говор поради проблемите си с говора и слуха. Но постепенно той отстранява напълно проблемите си и днес чува и говори напълно нормално.

След почти 20-годишно прекъсване, Лу Фериньо подновява за кратко кариерата си на културист. През 1992 и 1993 г. участва в „Мистър Олимпия“, а през 1994 взема участие в първото издание на турнира за ветерани „Мастърс Олимпия“. Класиран е втори, след Роби Робинсън, поради което е малко разочарован. Това е последното състезание на Лу. След него той прекъсва окончателно кариерата си на културист и се отдава на киното.

Това той прави и до днес. Продължава да тренира и да се поддържа, без значение, че вече не се състезава.

 

Фериньо тренира 6 дни в седмицата по час и 20 минути. Всяка тренировка включва 40 минути кардио и 30 минути с тежести. 75 % от тренировките му с тежести са на машина, а останали 25 % – свободни тежести.

Тренировка за ръце:

За разлика от своите съвременници, Фериньо тренира с по-малък обем. Обикновено 3-4 упражнения за мускулна група с по 4 работни серии. Във всяка серия покачва тежестта, но се придържа към 8-10 повторения.

Бицепс:

  1. Сгъване с щанга прав – 4х8-10
  2. Сгъване с дъмбели от наклон – 4х8-10
  3. Скотово сгъване – 4х8-10

Трицепс:

  1. Разгъване на скрипец – 4х8-10
  2. Френско разгъване от лег с щанга – 4х8-10
  3. Френско разгъване от сед с дъмбел – 4х8-10
Мотивиращи мисли от Лу Фериньо:

„Ако даваш от себе си най-доброто, на което си способен, е възможно да сгрешиш. Но знаеш, че нищо друго не можеш да направиш, защото си дал 100% от себе си.“

“Никога не мисля за загубата“

„Състоянието на духа е много важно. Защото поведението ти отрозява начина, по който се чувстваш.“

„За да бъдеш шампион трябва да действаш като такъв, действайте като шампиони.“

„Най-добрият ефект, който оказвам върху конкуренцията си е фактът, че наистина си прекарвам страхотно времето.“

„Няма извинение за това да не тренираш. Хората просто искат да бъдат дебели. Всеки може да се промени, но трябва да го поиска. Всичко е въпрос на мотивация.“

- реклама -