Франко Колумбо културизъм фитнес

Най-великите културисти на всички времена: Франко Колумбо

Освен, че е един от най-близките приятели на Арнолд Шварценегер, Франко Колумбо се записва в историята на културизма и с множество постижения.

Той е неколкократен шампион в редица престижни състезания за бодибилдинг и сила, актьор и треньор.

Ранни години

Франко Колумбо е роден на на 17 август 1941 г. на остров Сардиния, Италия. Семейството му е бедно и се занимава със земеделие и скотовъдство. Като малък Франко помага на баща си в селскостопанския труд, от което развива своята сила. Като юноша започва да се занимава и с бодибилдинг. Тренировките дават бързи резултати и Франко става доста силен и мощен.

Веднъж се налага да пътува до Германия, където случайно се среща с Арнолд Шварценегер, който е с 6 години по-млад от него. Двамата правят няколко тренировки заедно и това е достатъчно, за да се превърнат в неразделни приятели. Франко притежава страхотен ентусиазъм за тежки тренировки, по подобие на Арнолд. Ето защо двамата се сприятеляват така бързо и стават отлични тренировъчни партньори.

Те се конкурират помежду си, всеки се старае да вдигне по-голяма тежест от другия, да направи повече серии и повторения. По-късно Арнолд казва, че Франко е една от причините той да постигне всичките си победи в културизма. Приятелството между двамата е толкова силно, че когато Арнолд заминава за САЩ по покана на Джо Уидър (президент на IFBB), той моли президента да вземе със себе си и тренировъчния си партньор. Уидър е съгласен и Арни и Франко се заселват в Калифорния.

В САЩ двамата културисти правят най-добрите си тренировки. Те тренират в залата на Джо Голд, която тогава е една от най-добре оборудваните в цял свят. И двамата напредват с развитието на телата си. Арнолд обаче расте доста по-бързо, отколкото Франко, но това не го отчайва. Той знае, че постоянството рано или късно ще доведе до успех.

 

Успоредно с тренировките, Арнолд и Франко започват да провеждат семинари в САЩ, където запознават хората с културизма. Двамата обикалят учебните заведения и затворите и доста хора ги посрещат с интерес. Постепенно стават доста известни, излизат на кориците на много списания, участват в различни реклами, развиват и сериозна състезателна дейност. Скоро и двамата започват да се снимат в първите си филми. Франко също има изяви в киното, макар и не така много като на Арнолд.

Състезателна кариера
В края на 60-те години Франко започва състезателна кариера. За 4 години той печели по 2 пъти турнирите „Мистър Вселена“ и „Мистър Свят“ и отправя погледа си към най-престижния турнир – „Мистър Олимпия“. Спечелва го обаче едва на петото си участие. Причината е неговият приятел и партньор Арнолд, който три пъти го оставя на второ място. След като Арни се оттегля след „Мистър Олимпия 75“, идва времето и на Франко.
На следващата година титлата е негова. Преди това той е научил от Арнолд как да провежда психическа атака над конкурентите си още преди състезанието. Той редовно тренира по бански в залата на Джо Голд (а там тренират почти всичките му конкуренти), като показва на съперниците си какво е постигнал. Като резултат Франко „побеждава“ някои от претендентите за титлата още преди самия турнир. Франко е победителят. След спечелването на титлата той прекратява състезателната си кариера и като Арнолд се отдава на киното. Шест години по-късно обаче той отново се завръща на сцената.
Въпреки силната конкуренция Франко печели „Олимпия“ за втори път и окончателно прекъсва кариерата си на културист. След това, по подобие на Арнолд, се отдава на киното, а след 1990 г (когато сключва брак) – и на семейството.
 
Колумбо развива 8-годишна състезателна дейност. За този период той спечелва най-престижните турнири по културизъм. Първото му състезание е през 1968 и на него е класиран втори. Само три години по-късно Франко вече е спечелил „Мистър Европа“, „Мистър Вселена“ (2 пъти) и „Мистър Свят“. След тези победи той се насочва изцяло към „Мистър Олимпия“. 
Ето няколко съвета от Франко Колумбо:

Вътрешна нагласа

Не позволявайте тежестите които ще използвате да ви плашат.

Концентрирайте се над това което правите. Използвайте правилна форма по време на упражненията. Постарайте се да загрейте добре преди тренировката.

След това вече можете спокойно да тренирате и да използвате всичката си сила.

Използвайте мускулите си

Не забравяйте, че при някои движения се използват много мускулни групи. Става на въпрос предимно за многоставните упражнения, които често включват използването на повече от една мускулна група.

Стегнете и използвайте всичките мускулни групи когато вдигате тежестите. Използвайте силата на цялото си тяло. Така ще имате по-голяма сила по време на упражненията и ще избегнете контузии и травми.

Не бързайте да вдигате тежестите преди да сте се убедени, кои мускули се използват и как.

Избягвайте захарта

Преди да тренирате избягвайте да ядете захар (особено продукти с рафинирана/преработена захар).

Захарта дава енергия, но само за много кратък период от време, а след това ще се чувствате по-изморени и сънени.

Не тренирайте на гладен стомах или веднага след хранене.

Перфектното време за тренировка

Според Франко Колумбо най-доброто време за тренировка е между 14:30 и 16:30 часа.

Ако пък не можете да тренирате в този часови диапазон понеже сте на работа или училище тогава е препоръчително да хапнете нещо леко, да си починете около час и след това да отидете да тренирате.

Повече енергия по време на тренировките

Така ще се чувствате по-добре, отпочинал все едно е нов ден.

Докато тренирате по време на почивките си излезте навън за кратко и вдишайте дълбоко. Свежият въздух навън ще ви ободри и ще ви даде нова енергия.

След това се върнете обратно и продължете тренировката си.

- реклама -