Най-великите културисти на всички времена: Франк Зейн-кралят на естетическите пропорции

Франк Зейн е остава един от най-пропорционалните и естетически изваян професионални културисти. Три пъти носител на титлата Мистър Олимпиа, при това той е един от най-леките културисти които са печелили титлата.

Докато е работил като учител на пълно работно време той успява да намери време да изгради едно от най-естетично красивите тела в този спорт.

Франк Зейн е пример за човек който има търпение и постоянство и е готов да рискува когато е нужно за да постигне целите си.

Детството му не е било лесно. Той е роден през 1943 в малкото миньорско градче Кингстън, щата Пенсилвания.

Още от малък той се е случвало да се сбива с други деца. Може би това го е научило да оцелява и да застава зад това в което вярва.

На 14 годишна възраст Зейн попада на списание за културисти, което намира в училището където учи.

След това вдъхновение и мотивация той си купува комплект дъмбели от около 15 кг. и започва почти веднага да тренира.

Той обаче все пак попада на няколко пречки. Баща му е смятал, че Зейн си губи времето с тези тренировки. Вместо това той е смятал че трябва да прекарва времето си по по-ползотворен начин, помагайки в къщи.

В продължение на 3 години тренировки той се променя започвайки от 59 килограмово 14 годишно момче и стига до 72 килограма на 17 години. Качвайки 13 килограма за 3 години.

След като виждат мотивацията и постоянството на Франк Зейн с времето неговите родители започват да застават зад него и да го подкрепят в това начинание.

Друг пример колко мотивиран е бил е когато е бил инструктор по стрелба с лък той е тренирал в лагера с каквото е можел да намери.

Той е продължил да тренира през цялото си време в училище и неговата мотивация и страст само са се задълбочили повече когато започва да работи като учител по математика във Флорида.

През 1966 Франк вече е започнал да доминира над местните културистики общности.

На този етап той вече е обмислял да се премести в Калиформния защото това е бил единствения и най-сигурен начин да продължи нагоре.

Но така като той вече е бил доста време във Флорида е сметнал, че може би не е добра идея да захвърли всичко.

Малко по-късно същата година той се запознава с бъдещата си жена Кристин. Покрай връзката си със Зейн и тя започва да следва неговите стъпки и започва да се състезава също като него.

След 2 години през 1968 Зейн печели Мр. Америка в Ню Йорк и след това побеждава Арнолд Шварценегер на Мр. Вселена във Флорида седмица по-късно.

Пред Зейн определено са стояло добро бъдеще.

С времето Зейн и Крис стават изключително мотивирани и спорта става голяма част от живота и на двамата. Заедно решават да се преместят в Калифорния и да видят колко далеч тази страст ще ги отведе.

И нещата са продължили да се нареждат.

Отново работейки като учител на пълно работно време Зейн успява да намери баланса между работа и успешна бодибилдинг кариера. Той бързо става известен с една от най-красивите физики за всички времена.

Той продължава да се класира на челни позиции или направо да печели всички състезания в които участва. И така до 1977 когато той печели Мр. Олимпия. И така 3 години под ред.

Инцидентът през 1980

След като печели Мр. Олимпия 3 пъти подред 8 седмици преди 4-тото му състезание той се подхлъзва на ръба на басейн което довежда до много кръвозагуба.

Докато бъде откаран до болницата той е бил в състояние с опасност за живота му и остава в болницата няколко дни.

След инцидентът се е налагало той да посещава болницата често. След 2 седмици той успява да стабилизира състоянието си но всичко това е довело до загуба на около 7 кг. мускулна маса.

Франк се консултира с Арнолд относно това дали си заслужава да се състезава в Мр. Олимпия отново въпреки травмата си. Арнолд го подкрепя, че си заслужава въпреки всичко да опита да защити титлата си въпреки липсата на време през което да се възстанови.

За жалост той губи класирайки се на трето място след Крис Дикерсън, а на първо място е самият Арнолд, който в последният момент решава да се състезава.

Въпреки всичко Зейн е бил наясно, че най-вероятно няма да победи заради инцидента който е бил седмици преди състезанието.

През 1983 Зейн претърпява още една травма.  Тъй като не иска да се откаже от това да се състезава на Мр. Олимпия той не позволява на докторите да го оперират. Така той тренира въпреки контузията и болката.

Той се класира на четвърто място и след това претърпява сериозна операция на рамото си за да се възстановят щетите.

Това е и неговата последна Мр. Олимпия на която се състезава. Заедно с жена си те се насочват към друго начинание а именно Zane Haven – обучителен център за културисти.

Как е тренирал?

Франк Зейн е тренирал следвайки различни тренировъчни програми по време на своята кариера. Той бързо се е адаптирал и никога не се е притеснявал да опита нещо ново.

В самото начало той се е насочил към по-леките килограми. Целял се е към високи повторения за да постигне възможно най-добра кондиция и изваяност на мускулите. Въпреки че това го прави изключително изчистен и мускулест това не е била най-добрата опция за да бъде истински победител.

Като самоук Зейн в началото няма особено доверие на различните сплитове които повечето културисти са използвали по това време. Той успява да направи тренировката си много по-проста и лесна като я разделя на 2 сесии – за горна част на тялото из а долна част на тялото.

Има данни че тренировката за горната част на тялото му е стигала до 3 и половина часа.

След като се премества в Калифорния той решава да промени тренировъчния си режим. Това е довело до по-целенасочен и фокусиран подход и тренировка на мускулите всеки ден.

Ето как е изглеждала една примерна тренировъчна седмица на Франк Зейн:

  • Понеделник и Четвъртък – Гърди и Гръб
  • Вторник и Петък – Крака
  • Сряда и Събота – Ръце и рамена
  • Неделя – почивка

Изпълнявал е по 10-12 серии с малките мускулни групи и по 15-20 с големите мускулни групи, като е използвал по-тежки килограми със покачването на сериите.

По-късно този тренировъчен режим преминава друга промяна и се превъща в три дневен сплит с почивка на четвъртия ден.

  • Първи ден – Гръб, Бицепс, Предмишница
  • Втори ден – Крака
  • Трети ден – Гърди, Рамена, Трицепс
  • Четвърти ден – Почивка

Той е тренирал коремните си мускули изключително много. Той е правил голям обем от тренировка за корема си всеки тренировъчен ден. Правил е между 400 и 1000 повторения на ден за поддържа корема си тесен и стегнат и добре изваян. Често се е връщал по-късно през деня във фитнеса само за да тренира корема си.

Той се е стремял винаги да се вслушва в тялото си и е бил готов да се промени и адаптира а така и да има постоянен прогрес.

 Един от прякорите на Зейн е „Химика“.

И това не е случайно. Той често е прекарвал време в разучаване и експериментиране с различни хранителни добавки с цел да открие как му влияят.

Едни от най-интересните за него хранителни добавки са били предтренировъчните добавки (pre workout). За разлика от многото други културисти по това време той не се е интересувал чак толкова от храненето след самата тренировка, за него целта е била предтренировъчното хранене.

Не е било изключено понякога да минат часове докато се нахрани след тренировка в залата, в зависимост от това дали е имал възможността и дали му е било удобно.

Франк е бил се е хранил сравнително ограничено с нисък калориен прием. Той не е приемал повече от 3000 калории на ден. Изключително малко количество имайки предвид неговите размери и обем от тренировки.

Той не е наблягал особено много над консумацията на въглехидрати. Повече е наблягал над приема на достатъчно протеин. И е поддържам добър прием от около 25% от дневните калории на здравословни мазнини.

Зейн не е имал някакви свои идоли, но той самият е бил и все още е идол на много.

- реклама -