Най-великите културисти на всички времена: Дориан Йейтс-Сянката

Дориан Йейтс печели титлата мистър Олимпия 6 последователни години. Той е легенда. През годините, през които тренира професионално, не само доминира над всички останали, но и променя облика на бодибилдинг индустрията. Оставя следа, която може да бъде усетена и до ден днешен.

След като приключва професионалната си кариера, премества своя фокус към друга сфера, основава своя компания за добавки и открива нови фитнес зали в Англия и Америка. Като цели да помогне на хората.

Защо е различен?

Никой, до тогава, не е виждал толкова добре развита физика. Той е първият, който се качва на сцената и се състезава тежащ над 112кг. Това е било нещо ново и невиждано и всички са били удивлени от неговите размери. До тогава доминиращият Лий Хейни е варирал между 108 и 110 кг. А, Дориан е бил в диапазона от 118 до 128 кг в най-силните си дни. През годината, когато се е подготвял за за състезанията е стигал до над 130 кг.

Не всичко обаче е вървяло по мед и масло за него, даже тъкмо обратното.

Трудно детство.

Роден е през 1962-ра в Уолмли и по-късно се премества в Бирмигам. През неговите тийнейджърски години губи баща си. По-късно си навлича редица проблеми заради участието му в бунтове и банди. На 19  бива арестуван за 6 месеца.

По това време открива своята страст, а иммено – бодибилдингът.

И докато прекарва своето време в затвора, започва да тренира за да се поддържа зает.

Не само той но и останалите затворници и полицаи забелязват, че неговото тяло бързо успява да се адаптира към тренировките – покачвайки мускулна маса сравнително лесно.

След като го пускат от затвора, е обеден че може да успее да създаде място за себе си във фитнес индустрията. Решен да не се връща повече зад решетките, започва своята кариера в бодибилдинга на 21 години през 1983та. Кариера, която дори сам не е предполагал, колко високо ще го отведе в следващите години.

Въпреки че почти всичко е срещу него, той не се отказва

Година по-късно, (1984) дебютира на състезанието Мистър Бирмингам и за изненада на всички, заема първо място. Но това е едва началото.

Той продължава да тренира и отново година по-късно (1985) побеждава в няколко други състезания. Няколко години по-късно, през 1988, се записва за Британския Шампионат, където, отново, печели първо място. Най-накрая получава поканата, която ще му позволи да насочи своя поглед, към най-престижното състезание а именно – Мистър Олимпия.

Едва на 26 години и 5 години след като е взел решението за своята кариера, вече е след професионалните бодибилдъри по това време.

Две години по късно през 1990-та отново се появява под прожекторите, като за пореден път изумява всички с явяването си на Ноща на Шампионите и взима 2-ро място.

Сянката

Причината да спечели прозвището Сянката е че през почти цялото време, тренира и не обръща особено внимание на останалите хора, неговата цел са големите състезания, където се появява класира се изключително нависоко и после отново изчезва.

Той е тренирал в мазето си и почти не е комуникирал с никого, нито пък е отделял време на журналистите и медиите. Появявал се е взима чека за първо място и после пак изчезвал някаде в англия, като сянка.

Както сам казва, през почти цялото време е стоял скрит, не е искал да се показва поради същата причина, поради която един художник, не иска да покаже картината си докато тя не е завършена.

Титлата Мистър Олимпия

Годината 1991-ва е изпълнена с важни успехи и събития за него – не само, че се явява отново на Ноща на Шампионите и взима първото място, но и участва в Мр. Олимиля, където стъпва на 2-ро място след Ли Хейни. Същата година и печели Английското Гран При.

Въпреки, че не побеждава тогава, взима второто място с едва първото си участие.

Една година по-късно, през 1992, Сянката се завръща отново и този път е подготвен повече от всякога. Това може би е и най-успешната година за него защото тогава се качва на първото място на Мистър Олимпия. Едва на 30 години, вече е спечелил най-пристижната титла за която могат да си мечтаят бодибилдърите в тази индустрия.

През тази година и започва неговото царуване което ще спродължи още 5 години. Започвайки от 1992 до 1997 той диктува правилата на играта и печели всяко състезание. Той е непобедим и трансформира целия облик на бодибилдинга.

Мотивация и Страст

Мотивацията на Йейтс е идвала изцяло от него самия. Въпреки че в самото начало, не е бил сигурен в себе си и не си е и мечтал, че би могъл точно той да постигне толкова много, той не се е отказал. С времето преодолява тази психическа бариера. Според него все някой е трябвало да бъде шампионът и защо това да не бъде той.

Давал всичко от себе си във всеки един момент.

През цялото време е тренирал, ял и спал като бодибилдър. Поддържал е форма и се е хранил правилно 365 дена в годината, без изключения.

Това което го е привлякло към този спорт е, че е индивидуален спорт и нещата зависят от само и единствено от него.

Оттегляне

През 94-та разкъсва бицепса си, но това не го спира отново да вземе титлата. Оттегля се през 1997 поради редицата контузии, които претърпява през своята кариера. Тогава разкъсва трицепса си (на същата ръка на която по-рано разкъсва бицепса си), въпреки това, се явява тогава и печели отново титлата. Това са травми, които знае, че са фатални и че ще трябва да се оттегли, защото няма да му позволят да се отдаде напълно, така както би искал.

Дори в този период е продължавал да расте все повече на размери. Отегля на 35 години, възраст в която повечето трениращи тепърва достигат своя пик.

След като се оттегля от бодибилдинга, развива по-голям интерес към управлението на бизнеса който е открил с Рей и Майк Менцер. През 2006 открива своя собствена линия от хранителни добавки, протеини и продукти за покачване на маса. Той открива и фитнес франчайз, които се разпростира от Англия до Америка.

Тренировачна програма

Дориан Йейтс използва високоинтензивна интервална тренировка.

Според този метод по-добро мускулно натоварване може да се постигне, чрез кратки и високо интензивни тренировъчни сесии, от колкото може да се постигне, при дълги тренировки. В най-добрите си години тренира 4 пъти седмично, като оставя 3 дена за почивка и възстановяване.  Обичал е да тренира преди обяд, около 10:30 – 11 часа. Така е можел да хапне малко и да не тренира на празен стомах.

  Хранителен режим

Дориан се е придържал към яденето 6 пъти в денонощието, на всеки 2 до 3 часа за да може да поддържа своя метаболизъм бърз и да има постоянен и добър запас от хранителни елементи за тялото си. Храните, които консумира са предимно богати на протеин, въглехидрати и зеленчуци.

Примерен хранителен режим за един ден би бил следният:

  1. овесени ядки с 10 белтъка и лъжичка протеин
  2. суроватъчен протеин
  3. след тренировъчна протеинова напитка
  4. две пилешки гърди с картофи или ориз и зеленчуци
  5. суроватъчен протеин
  6. телешка пържола картофи или ориз и зеленчуци
  7. овесени ядки с 6 белтъка и лъжичка протеин

Наследство

Йейтс заедно с негов приятел откриват фирма за добавки.  Отнема им 18 месеца докато успеят да пуснат своите продукти на пазара.  Те не са търсели бързо забогатяване, а да допринесат с качествен и добре разработен продукт.

През 1993-та пуска на пазара своята автобиография Blood and Guts и 3 години по-късно, пуска видеа на които може да се види неговият тренировъчен режим.

През 2017 е част от премиерата на филма на Лондон Реал за него. Също така той обявява създаването на нова Супер Лига с която се цели да се промени цялостният облик на бодибилдинг състезанията.

Източник: za-fitnes.com

- реклама -