Арнолд Шварценегер

Най-великите културисти на всички времена: Aрнолд Шварценегер

За мнозина Арнолд Шварценегер е най-голямата звезда на световния културизъм, а успехите му в Холивуд и многобройните му роли през годините остават недостижими за другите професионални спортисти, опитали да спечелят авторитет и пари в киното.

Как започва всичко?

Aрнолд Шварценегер е роден през 1947 г. в малкото селище Тал, което се намира в Австрия, а бащиното му име е Алоис.

Започва сериозните треноровки в залата на 15 години, но официалният му сайт твърди, че е започнал на 14. Първоначално Арнолд тренира футбол, но треньорът му праща да вдига тежести, за да изгради по-добра физика. Като вижда резултатите, младежът завинаги се отказва от футбола.

Така Арнолд полудява по фитнеса, а по стените на стаята, вместо разголени жени, висят плакати на напращели културисти. Това кара родителите му да се тревожат, че той може да е гей.

Арнолд бил толкова обсебен от спорта, че се налагало да пътува до Грац, за да тренира в залата на бившия Мистър Австрия Кърт Манрул. По това време фитнес залите не работели през уикенда и той трябвало буквално да влиза с взлом, за да тренира.

След известно време Шварценегер забелязал, че горната част на тялото му се развива добре, но краката му остават прекалено слаби. Внместо да скрие недостатъка си, той започва да ходи с къси панталони, защото подигравките на околните за „пилешките му крака“ го мотивирали да тренира постоянно.

На 20 г. печели титлата Мистър Вселена. Това го прави най-младият носител на престижната награда. На 23 г. вече е Мистър Олимпия, а впоследствие я печели още 6 пъти.

Уникални физически данни:
 • ръст – 186 см
 • тегло – 110 кг
 • гръден кош – 147 см
 • талия – 80 см
 • ръце – 56 см
 • бедра – 72 см
 • прасци – 50 см
Спечелени титли:

1965 г. – Мистър Европа за младежи

1966 г. – Мистър Европа за аматьори, Най-внушителен мъж в Европа

1967 г. – Мистър Вселена за аматьори версия NABBA

1968 г. – Мистър Вселена за професионалисти версия NABBA

1969 г. – Мистър Европа за професионалисти, Мистър Вселена за професионалисти версия NABBA, Мистър Вселена версия IFBB

1970 г. – Мистър Свят професионалисти версия AAU, Мистър Олимпия

1971 г. – Мистър Олимпия

1972 г. – Мистър Олимпия

1973 г. – Мистър Олимпия

1974 г. – Мистър Олимпия

1975 г. Мистър Олимпия

1980 г. – Мистър Олимпия

Режим на хранене:
 • Честота на хранене – 5-6 хранения на ден: 3 основни и 2-3 междинни закуски
 • Калории – над 5000 калории на ден
 • Протеини – над 300 гр. протеини
 • Въглехидрати – 30 минути след тренировка

Тренировки

За разлика от повечето културисти във времето на активната му спортна кариера, Арнолд Шварценегер не тренира цялото тяло в рамките на една тренировка. Всеки път в залата той отделя внимание на няколко големи мускулни групи, което означава, че всяка част от тялото се тренира по два пъти седмично. Схемата е подробно описана в книгата „The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding“ на Шварценегер и Бил Добинс.

 • Ден 1 – Гърди и гръб
 • Ден 2 – Ръце и рамене
 • Ден 3 – Крака и долна част на гърба
 • Ден – Гърди и гръб
 • Ден 5 – Ръце и рамене
 • Ден 6 – Крака и долна част на гърба
 • Ден 7 – Почивка

Едно от условията за постоянен прогрес е да не се дава възможност на мускулите да се адаптират към стреса, убеден е Шварценегер. Ако тялото знае какво го очаква, то ще може да се подготви за този вид „стрес“. Затова тренировките на Арнолд се провеждат по такъв начин, че той избягва застоя.

Арнолд Шварценегер публично разказва, че е използвал стероиди по време на спортната си кариера. Признава, че е правил експерименти с различни медикаменти, но никога не е казвал какви точно вещества е използвал и в какви количества.

Арнолд Шварценегер и славата на Холивуд

В началото на актьорската му кариера никой не иска да го наема. Всички смятат, че акцентът му е смешен, а самият той е прекалено странен, за да стане звезда. Няколко години по-късно печели „Златен глобус“, а след това и звезда в Холивудската алея на славата.

В историята остават редица забавни истории, свързани с неговия английски. Например легендарната фраза от „Терминатор 2“ -„I will be back“ всъщност трябвало да бъде „I will come back“, но Арнолд се объркал.

Освен в киното, Шварценегер влиза категорично и политиката. Изненадващо за мнозина, той е избран за губернатор на Калифорния, отказва се от заплатата си, а всички разходи за полети с частен самолет заплаща сам.

Днес австриецът все още не е изоставил бодибилдинга и киното, освен това продължава и с тренировките.

Женен е за Мария Шрайвър от 1986 г. Двамата имат 4 деца, а Арнолд е баща и на извънбрачен син.

- реклама -