Жан-Клод Ван Дам

Най-великите екшън звезди: Жан-Клод Ван Дам – танцуващият с камиони

Вероятно си спомняте рекламата на камионите на Волво.

Спомняте си я само, защото в нея, на фона на музиката на Ения, видяхте Жан-Клод Ван Дам да прави шпагат между два движещи се ТИР-а.

Всъщност, целта на рекламата е да покаже изключителната паркинг система на тежките машини. Рекламата счупи всички рекорди за гледания! Дали е довела до ефективни продажби е търговска тайна, но е факт, че е впечатляваща! Както се казва, не опитвайте това в къщи!

Защото Жан-Клод е един от малкото хора на планетата, който може да направи това.

Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенбер както е пълното му име е родом от Белгия. В детството си се занимава 5 години с класически балет, а впоследствие с карате и кикбокс.

Един от малко известните факти за него е, че преди да се впусне във филмовата си кариера Жан е бил професионален спортист с много битки зад гърба си особено в кикбокса. Става европейски шампион по карате за професионалисти през 1979 г. в полутежка категория и заминава за САЩ, където прави неуспешен опит да стане световен шампион.

Любопитно е, че няколко месеца по-късно успява да се реваншира на своя съперник в неофициален двубой, който спечелва за по-малко от 2 минути. Започва да се занимава с бойни изкуства когато е на десет години като е привлечен към шо-то-кан стила от баща си.

Насочва се към киното и много скоро успява да привлече вниманието с участието си във филма „No Retreat, No Surrender, 1986) в ролята на жесток руски боец.

После се снима в редица малобюджетни филми, предназначени основно за представяне в чужбина, в това число на азиатския пазар. Това са заглавия, като „Кървав спорт“ (Bloodsport, 1987), „Черният орел“ (Black Eagle, 1988), „Киборг“ (Cyborg, 1989) и „Кикбоксьор“ (Kickboxer, 1989), които се радват на широка популярност сред по-непретенцозната публика и у нас.

В тези продукции Ван Дам залага изцяло на своите безспорни умения в областта на източните бойни изкуства.

Той самият поставя много от бойните сцени във филмите, в които участва. Постепенно укрепва своя статус на екшън-звезда благодарение на филми, като „Lionheart / Wrong Bet, 1990) и „Двоен удар“ (Double Impact, 1991), на които е и съсценарист.

А касов успех на американска земя постига с продукции, като „Универсален войник“ (Universal Soldier, 1992),  където си партнира с друга екшън звезда Долф Лунгрен, „Трудна мишена“ (Hard Target, 1993) и „Ченге във времето“ (Timecop, 1994). Мнозина започват да смятат, че Ван Дам бавно, но сигурно следва по петите друг атлет от Европа – Арнолд Шварценегер, който получава през 90-те години невиждани хонорари за своите екшън изпълнения.

Самочувствието на Ван Дам през този период пораства неимоверно много, което му дава основание да произнесе фразата: „Аз съм Фред астер на каратето“.

Скоро и неговите хонорари достигат до 8 млн. долара за филм, но постепенно след екшъни, като „Уличен боец“ (Street Fighter, 1994), „Внезапна смърт“ (Sudden Death, 1995), „Максимален риск“ (Maximum Risk, 1996), включително и след слабия му режисьорски дебют „Приключението“ (The Quest, 1995), започва да се забелязва спадане на зрителския интерес към неговите изпълнения.

Възникват проблеми и в личния му живот, произтичащи от все по-честите злоупотреби с алкохол и наркотици. Ван Дам се жени 5 пъти и има общо 3 деца.

През миналата година звездата беше обвинена в хомофобски изказвания. Ван Дам каза, че ролята на жената в семейството е да се грижи за децата, докато мъжът трябва да осигурява семейството.

Очевидно белгийският екшън ветеран не е изгубил форма. Явно още го бива да рита с всичка сила или поне това се вижда в трейлъра на „The Bouncer“, екшън трилър на френския режисьор Жюлиен Льоклер. Филмът излиза по кината тази година.

 

- реклама -