Най-великите екшън звезди: Стивън Сегал-актьор, инструктор по айкидо или дипломат

Екшън тиранозавърът Стивън Сегал. Известен е с каменното си лице, с което във филмите пребива дузина бандити, а от него не капва и капка пот.

Стивън Сегал се ражда на 10 април 1952 г. в град Лансинг, щата Мичиган.

Баща му Самуел Сегал е гимназиален учител по математика, а майка му Патриша е медицински технолог. След като навършва 5 години, семейството му се премества в щата Калифорния. На 7 години изучава каратe при Фумио Демура.

Открива aйкидо

Като тийнеджър се увлича по aйкидо – източно бойно изкуство, известно с това, че практикуващите го разчитат на техниката и използване на силата на противника в схватката. Показва много добри резултати и самодисциплина.

През 1967 г. в Япония наблюдава демонстрация по айкидо, правена от основателя на бойния спорт – О′Сенсей Морихей Уешиба. Тогава се обучава и при един от най-приближените на основателя на айкидо, от когото получава и седми дан. Връщайки се в САЩ, Сегал става инструктор по айкидо.

В края на 80-те години на миналия век Стивън Сегал е забелязан от Майкъл Орвиц, който го привлича към проекта, превърнал се в екшън филма “Над закона”.

След успеха на филма Сегал се отдава на филмовата индустрия, като паралелно работи активно и ръководи своите школи, една от които в Осака, Япония. През 1990 г. излиза вторият му филм “Труден за убиване”, в който участва и Кели Лъ Брок – съпруга на актьора по това време.

С натрупването на холивудските ангажименти Стивън Сегал трайно се настанява в Лос Анджелис, култивира актьорския си имидж, тренира, участва в природозащитни кампании. В края на 90-те идеите за екологията актьорът прилага във филма “Огън под земята”.

Стивън Сегал е първият неазиатец, отворил школа по айкидо в Осака, Япония, която функционира и днес, радвайки се на широка популярност.

Той има седем деца от четири брака, като първата му жена е от Страната на изгряващото слънце.

В края на 2009 г. Сегал е главен герой в телевизионно риалити за работата на полицията в щата Луизиана – “Steven Seagal: Lawman”. Поредицата е заснемана съвместно с полицаите от служба Джеферсон Париш.

Преди това актьорът полага изпити в полицейска академия по американски полицейски стандарти “POST” и започва да промотира себе си като автентично ченге.

Сегал свири на китара и има няколко издадени албума, включително “Песни от кристалната пещера”.

Пробва и като сценарист

Стивън Сегал пише текстовете към дузина екшън филми, сред които “Срещу слънцето”, “Човекът сянка”, “В леговището на звяра”, “Ударна сила”, “Бесен полет”, “Смъртоносен удар”. Излишно е да се казва, че нито едно от тези заглавия никога не е било номинирано за “Оскар” за сценарий.

Обвинен в сексуален тормоз

Американският актьор Стивън Сегал е обвинен в сексуално насилие, извършено през 1993 г. Новината се появи миналата година.

Актрисата Реджайна Симънс се запознала със Сегал на снимачната площадка на филма „Опасна зона“ (1994). Тогава Реджайна била на 18 години. Сегал я поканил на парти в дома си в Бевърли хилс, Калифорния.

Когато обаче го посетила, се оказало, че тя е единственият му гост. При това нищо не показвало, че е подготвяно парти в дома му. Сегал я отвел в стая, където, според твърденията й, я изнасилил.

Над 10 жени по-рано обвиниха актьора в сексуален тормоз, но Симънс е първата, обвинила го в сексуално насилие.

Екшън дипломация

Сегал е в близки отношения с Владимир Путин, има и руско гражданство. Той беше назначен за специален представител на руското външно министерство за хуманитарните връзки със САЩ.

Стивън Сегал отдавна не е в елита на Холивуд, но е много обичан в Източна Европа и Азия.

Освен руско има и сръбско гражданство. Редовно позира за снимки с политически лидери от региона.

В последните години той драстично повиши личното си тегло и на 68 години вече няма как да бъде екшън иконата, която беше през 90-те с филми като “Под обсада”, “Борба за справедливост”, “Труден за убиване”, “Под обсада 2”, “Белязан да умре” и др.

- реклама -