Чарлс Бронсън

Най-великите екшън звезди: Чарлс Бронсън – каубоят с магнетичен поглед и хармоника

Тази седмица ще ви разкажем за най-известните екшън звезди на американското кино за всички времена.

В седмицата на наградите Оскар ще ви припомним забележителните актьори, които промениха киното и се записаха в историята на кинематографията с изключителната си актьорска игра, култови роли и невероятни физически данни, често придружени със страст към някой спорт.

Днес ще ви върнем назад във времето, за да ви срещнем с Чарлс Бронсън.

По-младите ни читатели вероятно дори не знаят кой е той.

Каролис Бучинскис, както е истинското му име, се ражда през далечната 1921 г. в планинското село Еренфелд, Пенсилвания, в бедно семейство от литовски произход. Той е 11-ото от 15 деца. Започва да учи английски едва като тийнейджър. Дотогава говори само литовски и руски. Той е първият от многобройното семейство, който завършва гимназия.

През 1943 г. е призован на служба в армията на САЩ, където е картечар на бомбардировач Boeing B-29 Superfortress.

След военната си служба работи на различни места, докато се присъединява към театър във Филаделфия. През 1949 г. се жени, а през следващата година се мести в Холивуд и се записва на актьорски курсове. През 1951 г. е първата му филмова роля – на моряк. Следват роли на боксьори и войници до 1954 г., когато променя фамилията си на Бронсън по идея на своя агент, за да няма източноевропейско звучене и да не съсипе кариерата си по време на маккартизма.

Чарлс Бронсън става популярен след изпълненията си във „Великолепната седморка“ (за която получава 50 000 долара), „Мръсната дузина“, „Имало едно време на Запад“ и особено в поредицата под заглавие „Смъртоносно желание“ (Death Wish).

Критиката го описва като архетип на абсолютния мачо – „Кларк Гейбъл, който е бил оставен на слънце твърде дълго“. Освен с впечатляващ външен вид обаче, Бронсън притежава завладяващо екранно присъствие.

В годините, когато технологията в киното е само мираж, на актьорите изцяло се пада нелеката задача да изпълнят със съдържание персонажите си, както и да отговорят на тежките изисквания на режисьори като Серджо Леоне, например.

Жилавото му, мускулесто тяло се вписва идеално в тогавашната представа за екшън герой – често го снимат полугол, за да подчертаят максимално мъжкарското му излъчване. Негова „запазена марка“ са също и острите, сякаш издялани черти на лицето, дрезгавият глас и тънките мустаци.

 

Нарежда се до най-ярките екшън актьори в американското кино Клинт Истууд и Стив Маккуин.

През 1960 г. участва във „Великолепната седморка“, където си партнира именно със Стив Маккуин и Юл Бринър.

Непосредствено след това играе и в „Мръсната дузина“ на режисьора Робърт Олдрич.

Абсолютно феноменална е ролята му в „Имало едно време на Запад „(1968), където играе мистериозният стрелец, познат като „Мъжът с хармониката“. Във филма на Серджо Леоне, Чарлс Бронсън се справя еднакво добре с хармониката и с пистолета.

През 1971 г. получава „Златен глобус“ като „най-популярен актьор в света“. По това време изоставя кариерата си в Холивуд, за да се снима в продукции във Франция, Италия и Испания.

След близо 25 години работа като актьор, той става сензация след като играе в няколко изключително успешни криминални трилъри, включително „Механикът“ (1972) и The Stone Killer (1973).

Филмът, който се оказва големият пробив за Бронсън е „Смъртоносно желание“(1974). Сценарият на филма е писан за Хенри Фонда, но той го отхвърля, защото бил „отвратителен“.

Историята за мекушав архитект, който се оказва въвлечен в гангстерска война в опит да отмъсти за убийството на семейството си, става толкова популярен, че през следващите 20 години има четири продължения.

Екшън-феновете не могат да се наситят на мъжкарското излъчване на Бронсън.

През 1975 г. той се появява в ролята, която критици и експерти посочват като най-добрата му. Бронсън играе Чейни – уличен боец от времето на Голямата депресия в „Трудни времена“.

Бронсън остава много „зает“ през 80-те години на миналия век, като играе типични екшън роли като ангел на отмъщението, унищожаващ злодеи, във филми като „10 до полунощ“ (1983), „Злото, което правят хората“ (1984), 1987) и „Нинджа“ (1989).

Бронсън е участвал общо в 86 филма, изпълнявайки предимно роли на ченгета, криминални типове и убийци. За него режисьорът Майкъл Уинър споделя: „От 30 години той ми е близък приятел. Смятам, че не е оценен по достойнство като актьор. Харизматично присъствие като неговото се среща рядко в историята на киното“.

Чарлз Бронсън се жени три пъти, има няколко деца и 2 внуци. Умира на 81-годишна възраст на 30 август 2003 г. в болница в Лос Анджелис. Погребан е в малкото градче Уест Уиндзор, щата Вермонт.

- реклама -