Най-великите екшън звезди: Чък Норис – човекът, който само контрольорката Минка може да спре

Днес един от най-известните екшън-герои на Холивуд вече е на 78 години. Истинското му име е Карлос Рей Норис. Но светът го познава като Чък Норис. Въпреки че поколения израстват с образа на неподебимия майстор на бойни изкуства, той не винаги е бил такъв.

Като млад не е бил атлетичен, а стеснителен и посредствен

Бил е редовно обект на подигравки от други деца заради неговия смесен произход. Мечтаел е  да може да набие мъчителите си.

Прякора „Чък“ получава по време на службата си във военновъздушните сили на САЩ. Там той е въздушен патрул. Изпратен е в базата Осан, Южна Корея, където получава прякора си за цял живот. Там започва и тренировките си по Танг Су До, получава черен пояс.

Норис изобретява свой собствен боен стил – Чунк Кук До

В него преобладават корейските техники за удари с крак и „летящи ритници” със и без разгъване и завъртане на краката. Подобно на много други бойни изкуства, Чун Кук До има свой собствен код на честта и правила на поведение. Те са съставени лично от Чък Норис.

 1. Ще се развивам до максимума на потенциала ми във всяко едно отношение.
 2. Ще забравя грешките от миналото и ще се стремя към по-големи постижения.
 3. Ще работя непрестанно за изграждането на любов, щастие и лоялност към семейството ми.
 4. Ще търся доброто във всички хора и ще ги карам да се чувстват стойностни и ценени.
 5. Ако нямам какво добро да кажа за някого, няма да казвам нищо.
 6. Винаги ще се радвам за успеха на другите, също толкова, колкото се радвам и на собствения си успех.
 7. Ще поддържам винаги и за всичко отвореност на ума и съзнанието.
 8. Винаги ще се отнасям с уважение и респект към по-опитните и по-възрастните и ще го демонстрирам във всяко едно отношение.
 9. Винаги ще съм лоялен към моя Бог, моята страна, моето семейство и приятелите ми.
 10. Винаги ще си поставям високи цели в живота, защото тази позитивна нагласа ще помогне на семейството ми, на страната ми и на мен самия.

Участието на Чък Норис в бойни турнири стартира с тежки загуби

Постепенно се осъвършенства и стига до първата си победа – през 1965г. Точно след нея се запознава с Брус Лий. Благодарение на него попада в киното. Три години след срещата им Брус го кани за снимки в свой филм. За ролята на мълчалив телохранител. Във филмографията му следват близо 40 заглавия. Малцина знаят, че е бил побеждаван само веднъж на кино от Брус Лий в култовия „Пътят на дракона“.

Един от любопитните факти за Чък Норис е това, че той става рекламно лице на модел дънки – създадени за ритници със завъртане. Шесткратен световен шампион по карате за професионалисти, холивудска звезда, автор на много телевизионни предавания, издател на собствено списание и на 7 книги. Това е Чък Норис.

Може би всеки любител на холивудското кино е гледал поне един филм с Чък Норис. А част от снимките на последния му лента „Непобедимите 2“ бяха в България.

Дори хората, които нямат афинитет към филмите с бойни изкуства, бързо му стават фенове.

След като Чък Норис става обект на един интернет феномен познат като „Факти за Чък Норис“

Първите анекдоти възхваляващи здравината, мъжествеността и свръхспособностите на Норис се появиха в интернет през 2005 година.

Те представляват бърз, простичък и стрелящ хумор. Предизвикан от образа му на свръхчовек в много от филмите, в които играе, от конкретни негови реплики или сцени.

 • Обичайната жилищна стая съдържа 1242 предмета, с които Чък Норис може да ви убие, включително и със самата стая.
 • Чък Норис не носи часовник. Той решава колко е часът.
 • Чък Норис не притежава мобилен телефон, той просто крещи.

 • Чък Норис унищожил Менделеевата таблица, защото за него съществува само елементът на изненада.
 • Чък Норис може да запали огън, като търка две кубчета лед едно в друго.
 • Исус е можел да върви по вода, а Чък Норис може и да плува върху суша.
  Ако Чък Норис закъснява, времето започва да тече по-бавно.
  Чък Норис има два режима: ходене и убиване.
А ето причината Чък Норис да се страхува да идва в България:

Чък Норис се качил без билет в тролей 9. Дошла контрольорката Минка от Горубляне и го подканила любезно да си покаже билета:
– Ш-ш-ш, билет имаш ли уе?
Чък Норис демонстративно извадил монета от един лев, сложил я в перфоратора и с мощен тупаник я перфорирал. Минка хванала перфорираната монета, скъсала я с ръце на две и дала продупчения край на Чък Норис.

Актьорът от „Уокър – тексаският рейнджър“ споделя, че „плаче от смях“, докато чете вицовете за себе си. Но въпреки това подчертава, че не се счита за „суперчовек“.