145
Снимка: jakarta.coconuts.co

Най-възрастният човек в света е на 145 години

Най-възрастният човек в света е на 145 години, родом от Индонезия. Това пише британският вестник The Telegraph, цитиран от Фокус.

Според документите за самоличност Мбах Готхо е роден на 31 декември 1870 г. Той е от Сраген, в централната част на най-гъсто населения индонезийски остров Ява.

Местните власти съобщават, че най-накрая са в състояние да потвърдят забележителната дата като истинска. Ако независима проверка докаже за верни констатациите, то индонезиецът ще влезе в историята като най-дълго живял човек на планетата.

145
Личната карта на дълголетника доказва, че той е на 145 години

Въпреки невероятното си дълголетие обаче, Готхо признава, че има малко желание да остане на този свят.

„Това, което искам, е да умра. Моите внуци вече са независими…“

Мбах Готхо е надживял всичките си 10 братя и сестри, четири съпруги и дори децата си. Най-близките му живи роднини са внуци, правнуци и пра-правнуци.

Един от тях споделя, че забележителният дълголетник е бил готов да се сбогува с живота още докато е бил на 122-годишна възраст, като дори си е купил място за погребение.

„Надгробната плоча там е поставена през 1992 г. Това беше преди 24 години“.

Членове на семейството разказват, че Готхо прекарва по-голямата част от времето си в слушане на радио, тъй като зрението му е прекалено слабо, за да гледа телевизия.

145
Снимка: liputan6.com

Здравето му е станало още по-крехко, затова през последните три месеца индонезиецът е хранен само с лъжица.

Търпението е тайната

Когато го попитали каква е тайната за дълголетие, Готхо е отговорил, че „рецептата е само търпение“.

Преди твърденията за възрастта му да не бъдат потвърдени, мъжът няма да бъде вписан в Книгата за рекордите на Гинес. Предишният рекордьор – жена от Франция – почина през 1997 г. на възраст от 122 г.

- реклама -