сестра Херувима

Най-възрастната монахиня у нас почина на 100 години

Малко след като отбеляза вековния си юбилей, пред Бога се яви най-възрастната монахиня в България – сестра Херувима (със светско име Елена Иванова Кайтазова).

Това съобщиха от Софийската митрополия.

„Днес прекъсна земния си път най-възрастната монахиня в България – Херувима. Целият й живот бе посветен на Бога и богоугодни дела. Помагала е и е утешавала много хора. Тя е част от живата история на Девическия манастир в Самоков. Тя беше достойна българка! Да бъде светъл пътят й и вечна паметта й! Поклон!“, написаха от митрополията.

Монахиня Херувима от Самоковския манастир „Покров Богородичен“ е родена е на 6 май 1920 г. в гр. Костенец, с името Елена Иванова Кайтазова. Нейните родители – Иван Кайтазов и Йордана Стойчева – имат шест деца.

Елена е доведена в манастира от Костенец едва петгодишна и е оставена там под грижите на леля си, която тогава е игуменка на Самоковския манастир, известен в ония години като „Метоха“. Сестра Херувима приема монашество, когато е на 26 години, постригана в монашество на 13 октомври 1946 г. от Левкийския епископ Партений, софийски викарий, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в св. обител до ден днешен тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божи и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм. В трудните години на държавния атеизъм монахините там се издържат с надомна работа, подкрепяни всячески от вярващите самоковчани. За стогодишнината на монахинята през май т. г. беше организирано тържество от Софийска митрополия в нейна чест.

- реклама -