Най-ужасните промишлени аварии: Ядрената авария в АЕЦ Фукушима

Изминаха 8 години от ядрената авария в АЕЦ Фукушима. Японското правителство продължава да налива огромни суми, за да продължат дейностите по откриване и обезопасяване на разтопеното гориво в засегнатите три реактора.

След като горивото бъде намерено, над 40 години ще отнеме обезопасяването му. Цялостната стойност на проекта се очаква да достигне над 200 милиарда долара.

Аварията в АЕЦ Фукушима е радиационна авария от VII-ма, най-високата, степен по международната скала на ядрените събития.

Електроцентралата, собственост на Токийската електрическа компания (TEPCO, Tokyo Electric Power Company, ТЕПКО), разполага с 6 енергоблока с BWR (Boiling Water Reactor) реактори.

На 11 март 2011 г. трус с магнитуд 9 по Рихтер северно от Токио предизвика колосално цунами, което погълна обширна част от тихоокеанското крайбрежие на островната държава и причини най-големия ядрен инцидент в историята след този в Чернобилската АЕЦ.

Жертвите и изчезналите след цунамито и аварията са около 20 хиляди. 70 хиляди живеят извън домовете си.

Данните са спорни за жертви и пострадали от самата авария.

Общият обем на изтеклия йод-131 и цезий-137 е бил 900 хиляди терабекерела. За сравнение, радиоактивните изотопи след Чернобил са били 5.2 млн. терабекерела.

Общите загуби от аварията на Фукушима 1 се оценяват на 74 млрд. долара, а пълната ликвидания на щетите, в това число демонтаж на реакторите, ще отнеме около 40 години.

На 5 юли 2012 г. медиите съобщават, че в доклад на специалната комисия, представен в парламента, се казва, че „Аварията във „Фукушима-1“ не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами.“ Комисията обвинява за аварията оператора – компанията ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрената дейност.

Необходимо е да припомним, че TEPCO  (Tokyo Electric Power Company), частната компания, която управлява централата над 40 години и прибираше печалбата от нея, се включи с едва 8 милиарда долара в дейностите по отстраняване на последиците от аварията.

Частната АЕЦ Фукушима струва на японския данъкоплатец засега 200 милиарда долара за отстраняване на последиците от ядрената катастрофа.

Нови изследвания доказаха, че главна причина за аварията е земетресението, а не цунамито. Това разкрива лъжите на ядреното лоби за „безопасността“ на атомните централи при земетресения, както и провала на новата им тактика  да приравняват ядрените аварии към обикновените промишлени аварии.

В края на 2018 година японските прокурори поискаха ръководителите на TEPCO да получат петгодишни присъди лишаване от свобода за това, че не са предприели мерки за предотвратяване на катастрофалната авария в атомната електроцентрала във Фукушима.

Шефовете на компанията не се признават за виновни по обвинения в професионална небрежност, водеща до смърт и нараняване.

Те твърдят, че не биха могли да очакват цунамито, предизвикало катастрофалния срив, и че дори ако са предприели превантивни мерки, те не биха били достатъчни за предотвратяване на бедствието. Много съмнителна теза, при положение че е имало предупреждения за такова бедствия години преди него. Ръководителите на компанията са прехвърлили отговорността си върху своите подчинени.

Междувременно продължават да се откриват нови източници на радиация на неочаквани места на стотици километри от централата.

Проучването на подземните пътища на натрупване и отделяне на радиоактивните замърсители след ядрената авария доведе до тези обезпокоителни разкрития. психическите и здравни последици, свързани с ядрените бедствия.

– Бедствията в Чернобил и Фукушима разрушиха мита за безопасна, евтина и чиста енергия от АЕЦ. Доказаха че не си заслужава риска да се развива ядрена енергетика, пред възможността за развитие на енергийната ефективност, чиста и устойчива енергия от ВЕИ, децентрализацията на производството на енергия.

Учени от Норвежкия институт за научни изследвания на въздуха проведоха първото глобално изследване на радиационното облъчване, причинено от аварията в японската АЕЦ „Фукушима“

Оказа се, че всеки човек на планетата е получил доза радиация, сравнима с рентгенова снимка на гърдите.

Повече от 80% от радиацията е попаднала в океана и на полюсите, така че населението на Земята е засегнато най-малко. Като цяло всеки жител на планетата е получил радиационна доза от 0.1 mSv (милисиверта). Това е около два радиоактивни изотопа цезий за всеки човек на Земята.

Всеки жител на Япония е получил средно по 0.5 mSv.

Радиация в такива количества не е опасна за здравето на хората. Около 0.1 mSv човешкият организъм получава при флуорография при еднократно облъчване.

Допустимите дози на йонизиращите лъчения за България за едно лице са 1 mSv за година.

- реклама -