Тексас

Най-ужасните промишлени аварии: Взривът в Тексас – един от най-смъртоносните в американската петролна индустрия

Около 1:20 ч. на 23 март 2005 г., серия от експлозии избухва в рафинерията на „Бритиш Петролеум“ в Тексас сити. Инцидентът става по време на рестартиране на системата за изомеризация* на въглеводороди.

В този момент дестилационната кула е претоварена и е подложена на свръхналягане, което води до освобождаване на гейзер от вентилационната камера. Малко по-късно става ясно, че инцидентът е станал на станция за производство на октан.

Експлозията е чута в целия град. Веднага след избухването на пожара на жителите на Тексас сити е наредено да не излизат от домовете си.

15 работници загиват. 180 души са ранени. 43 000 души са евакуирани. Само материалните щети от инцидента надхвърлят 1 милиард долара. 

Това е най-тежкият индустриален инцидент в САЩ, но не е първият в историята на завода, който се намира на около 50 километра югоизточно от Хюстън.

В черната статистика на завода на британската компания „Бритиш Петролеум“ в Тексас сити са вписани още пожари, изпускане на химични вещества и смъртни случаи на работници.

Последвалото разследване доказва, че експлозията е причинена от лоша поддръжка в резултат на „съкращаване на разходите“.

Версията за терористична атака е изключена почти веднага.

Половин година след голямата авария проверка на американската здравна администрация – U.S. Occupational Safety and Health Administration (OSHA), доказа, че взривовете се дължат на груби нарушения на правилата на труда.

Според представените резултати от проверката, има доказани над 300 отделни нарушения на нормите за работа.

През септември 2005 г. „Бритиш Петролеум“ и нейните застрахователи се съгласяват да изплатят общо 21.3 млн. долара на OSHA, за да отговорят на исковете срещу концерна.

Допълнително „Бритиш Петролеум“ и застрахователите ѝ обещават да изплатят компенсации в размер на 700 млн. долара на пострадалите от инцидента в рафинерията, който се смята за третия най-голям по щети в американската история.

Британският петролен концерн обещава и да инвестира общо 1 млрд. долара за срок от пет години в сигурността на пострадалата рафинерия.

По същото време властите в САЩ твърдят, че са разкрили десетки случаи на подадени искове до застрахователи за обезщетения вследствие на инцидента, които не са били удовлетворени.

В завода на “Бритиш Петролиум” в Тексас по онова време работят близо 2 000 души.

Той е един от най-големите в САЩ, създава 30% от продукцията на компанията за местния пазар и около 3% от бензина на американския пазар. Годишно заводът преработва 460 000 барела суров петрол. Рафинерията се разпростира на 5000 хектара, на 56 км югоизточно от Хюстън.

След поредица от тежки инциденти репутацията на британският петролен гигант „Бритиш Петролеум“ е подложена на сериозен натиск и съмнения в САЩ.

След направените множество проверки стана ясно, че „Бритиш Петролеум“ не е следвала изискванията на регулаторните органи за докладване на изтичащите в природата нискорискови остатъчни субстанции от преработката на суровини.

Властите се захванаха да направят всичко възможно да убедят компанията да изпълнява задълженията си занапред.

Съветът за безопасност на химическите вещества на САЩ, който разследва сериозни индустриални инциденти, разкри, че преди това е имало осем опасни инцидента в същата рафинерия.

„Бритиш Петролеум“ беше глобена с 50 млн. долара, което според следователите е било нищожно ниска сума.

* Изомеризацията е процес на превръщане на едно химично съединение в съединение с друга структура без промяна в молекулната маса и в химичния състав. Тя протича в резултат на прегрупиране на атомите, които съставляват молекулата. Днес изомеризацията се използва широко в промишлеността – при преработването на нефтените продукти тя води до получаване на бензин с високо октаново число.

- реклама -