Най-ужасните промишлени аварии: 281 затрупани живи в кална лавина на нелегална мина в Китай

8 часа на 8 септември 2008 г. Земна стена с височина на триетажна сграда поглъща цяло село с население около 1000 души в китайската провинция Шанси. Затрупан е открит пазар със стотици хора.

Според официалните данни 281 души са загинали затрупани живи от свличането на земната маса.

Властите първоначално се опитаха да оправдаят трагедията с необичайно силния дъжд, и приливните води в района. В последствие се оказа, че в основата на трагедията е лошото прилагане на стандартите за безопасност в мината. Това е и причината от дъжда да се активизира калното свлачище.

Свлачището понесе отпадъци от рудник „Ташан“, превръщайки ги в лавина от тонове отломки, камъни и кал, с височина колкото три етажа и 600 метра широчина.

След инцидента остана въпросите защо отпадъци от мините се съхраняват над домовете на хората. Собственикът на мината беше арестуван заедно с още осем души.

„Една нелегална компания използва изоставеното сметище, за да се отърве от производствените си отпадъци“.

Това заяви след трагедията Уанг Дексуе, заместник-началник на държавната администрация отговаряща за  безопасността на работното място. Оказа се, че хранилището е било изоставено и запечатано от държавна минна компания преди много години. След като държавният бизнес фалира, частни бизнесмени поели стопанисването“.

 „Това не е природно бедствие. Това е чисто човешко бедствие.“

Това заяви Конг Джаохуа, чийто дом е бил пощаден по чудо от калното свлачище.  Той заяви, че отдавна местните жители са предупреждавали за опасността от свличане на земна маса, което се случвало при всеки по-голям дъжд. Дори имало протести, но преди да се стигне до трагедията, никой не им обърнал внимание.

Това обаче не е единствената подобна трагедия, белязала хиляди човешки животи, заради небрежно отношение към основните мерки за безопасност.

Само за предишната 2007 г. при инциденти в мини са загинали 3 800 души.

Най-голямата производствена авария е от 1960 г. Експлозия на метан убива 684 души. Смята се, че това е най-мащабният инцидент от създаването на Китайската народна република през 1949 година. Тогава обаче всички новини са потулени от китайските власти. За трагедията се разбира едва през 1992 година.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -