Най-ужасните промишлени аварии: 281 затрупани живи в кална лавина на нелегална мина в Китай

8 часа на 8 септември 2008 г. Земна стена с височина на триетажна сграда поглъща цяло село с население около 1000 души в китайската провинция Шанси. Затрупан е открит пазар със стотици хора.

Според официалните данни 281 души са загинали затрупани живи от свличането на земната маса.

Властите първоначално се опитаха да оправдаят трагедията с необичайно силния дъжд, и приливните води в района. В последствие се оказа, че в основата на трагедията е лошото прилагане на стандартите за безопасност в мината. Това е и причината от дъжда да се активизира калното свлачище.

Свлачището понесе отпадъци от рудник „Ташан“, превръщайки ги в лавина от тонове отломки, камъни и кал, с височина колкото три етажа и 600 метра широчина.

След инцидента остана въпросите защо отпадъци от мините се съхраняват над домовете на хората. Собственикът на мината беше арестуван заедно с още осем души.

„Една нелегална компания използва изоставеното сметище, за да се отърве от производствените си отпадъци“.

Това заяви след трагедията Уанг Дексуе, заместник-началник на държавната администрация отговаряща за  безопасността на работното място. Оказа се, че хранилището е било изоставено и запечатано от държавна минна компания преди много години. След като държавният бизнес фалира, частни бизнесмени поели стопанисването“.

 „Това не е природно бедствие. Това е чисто човешко бедствие.“

Това заяви Конг Джаохуа, чийто дом е бил пощаден по чудо от калното свлачище.  Той заяви, че отдавна местните жители са предупреждавали за опасността от свличане на земна маса, което се случвало при всеки по-голям дъжд. Дори имало протести, но преди да се стигне до трагедията, никой не им обърнал внимание.

Това обаче не е единствената подобна трагедия, белязала хиляди човешки животи, заради небрежно отношение към основните мерки за безопасност.

Само за предишната 2007 г. при инциденти в мини са загинали 3 800 души.

Най-голямата производствена авария е от 1960 г. Експлозия на метан убива 684 души. Смята се, че това е най-мащабният инцидент от създаването на Китайската народна република през 1949 година. Тогава обаче всички новини са потулени от китайските власти. За трагедията се разбира едва през 1992 година.

- реклама -
Flashlight gif 640×90