Дийпуотър Хърайзън

Най-тежките промишлени аварии: Дийпуотър Хърайзън и нефтен разлив номер 1 на Земята

Денят е 20 април, годината 2010-та. Около 9:45 часа в Мексиканския залив проехтява силен тътен. Случило се е немислимото – природата си го връща на човечеството заради непрестанните издевателства над планетата. По това време свръхдълбоководната петролна платформа „Дийпуотър Хърайзън“ прави сондажи в океана на около 40 км от щата Луизиана. И до днес остава спорно какво точно се е случило, но според официалния доклад за инцидента на платформата избухва огромен пожар, предизвикан от експлозия заради твърде голям и необичаен натиск, натрупан в морската тръба.

Гасенето на огъня продължава цели 36 часа, след което „Дийпуотър хърайзън“ потъва към морското дъно. Спасителната операция е впечатляваща по мащабите си – хеликоптери, спасителни самолети, брегова охрана, пожарникари. Равносметката – от 126 души екипаж 17 са тежко ранени. 11 човека изчезват в океана, а след това са обявени за загинали. Останалите работници на платформата са успешно евакуирани. Но, скоро всички разбират, че най-тежкото тепърва започва… Екологичната катастрофа, която следва е съпоставима по мащабите си единствено с Чернобил.

Дийпуотър хърайзън предизвика най-големия петролен разлив на Земята

Веднага след експлозията във водите на океана започват да се изливат от „отпушения кладенец“ по 160 хиляди литра петрол. Черно гориво изтича и от две пробойни в тръба на платформата на дълбочина около 1500 м под морското равнище. Най-важната задача е херметизирането им и запушването на големия кладенец, но както вероятно се досещате това е доста сложно на подобна дълбочина.

Първоначално са поставени тапи на повредените места и започва разработването на план за поставяне на стоманен купол, който да покрие тръбата и да спре изтичането на петрол. Първият опит обаче е неуспешен и до окончателното спиране на изтичането се стига през август, когато в аварийната шахта на сондажа са инжектирани специална смес и течен бетон. Налага се да се пробият и две допълнителни сонди, в които се налива цимент, като така най-сетне разливът окончателно е овладян. Това се случва на 19 октомври или близо половин година след потъването на „Дийпуотър Хърайзън“.

Цели 152 дни, за които във водите се изливат 473 милиона литра петрол

Екологичната катастрофа е потресаваща! Само няколко дни след взрива, нефтеното петно достига до устието на река Мисисипи. По-късно то се разпростира на дължина 35 км и на дълбочина повече от 1000 метра. Опитвайки се да спрат разпространението на петрола, властите започва контролираното му запалване.

През май мазните петна стигат и до плажовете на Луизиана, където започва ръчно почистване. След няколко месеца разлива минава през водите на щатите Мисисипи, Алабама и стига чак до Флорида – 1 700 километра от крайбрежието на САЩ е замърсено. Деликатната океанска флора загива откъдето е минало „черното злато“, загиват стотици китове и делфини, хиляди морски костенурки.

Петролният гигант Бритиш Петролиум, който е собственик на „Дийпуотър Хърайзън“ така и не допуска независими експерти, а и според мнозина манипулира както данните за количествата изтекъл суров петрол, така и затова, че е имало знаци за технически проблеми на сондата.

В докладът на разследването, по който се водят и делата срещу БП като причини за аварията се посочват грешки, допуснати от персонала на платформата, технически неизправности на съоръженията и конструктивна слабост на самата платформа.

Посочва се също така, че работниците неправилно са разчели показанията за измереното налягане в сондажа, в резултат на което потокът въглеводороди, издигнали се от сондирането, е запълнил платформата през вентилационните отвори. След взрива не сработва и предпазното съоръжение, което е предвидено в подобни случаи автоматично да затвори нефтения сондаж.

В съдебният процес срещу „Бритиш петролиъм“ са предявени искове както от страна на федералните власти срещу компаният, така и от отделните и засегнати от замърсяването американски щати.

Британският петролен гигант плаща 20,8 милиарда долара за разлива на нефт в Мексиканския залив

Това е най-голямото обезщетение за причинено замърсяване на околната среда в историята на САЩ, както и рекордна компенсация платена от една-единствена организация. Глобата, наложена на БП, регулира гражданските искове от страна на федералното правителство на САЩ /5,5 милиарда долара/, петте щата и различни местни органи на властта във връзка с инцидента с „Дийпуотър Хърайзън“. Цялата сума трябва да бъде изплатена в течение на 16 години.

„Бритиш петролиъм“ оценява своите разходи за ликвидирането на инцидента на над 53 милиарда долара.

- реклама -