Най-странните плажове в света

Ето списък на някои от най-интересните плажове в света, класирани от туристите на британския сайт „Great Inside“:

Плажовете на Закинтос

Малкото заливче на брега на остров Закинтос сред гръцките Йонийски острови, плажът Navagio, известен още като „Covegglers Cove“, изглежда като пейзаж направо от приказна книга. Това е идеалната дестинация за тези, които търсят плаж с вълнуваща история. Името Smuggler’s Cove идва не от скритото местоположение на плажа, а от името на самолет, за който се смята, че е принадлежал на контрабандисти, който е погребан в пясъчните дюни на плажа. На 2 октомври 1980 г., бурно време и лоша видимост принудили товарен самолет, наречен MV Panagiotis, да кацне близо до залива. Някои хора твърдят, че самолетът е превозвал контрабандни цигари, вино и дори жени. Освен този кораб, Smuggler’s Cove разполага и с варовикови скали, чисти сини води и бели пясъчни плажове.

Плажовете на Бора Бора

Що се отнася до най-красивите тропически плажове в света, плажовете на Бора Бора са извън конкуренцията. Бора Бора е остров от Френска Полинезия. Островът е заобиколен от лагуна и бариерен риф, а в центъра има останки от изчезнал вулкан. Луксозни курорти са разположени в близост до плажовете на Бора Бора, много от тях разполагат със собствени частни плажове. Белите пясъчни плажове тук осигуряват много слънце и са осеяни с редици кокосови дървета.

„Скритият плаж“ в Мексико

Идеалният плаж за онези, които търсят уединение, тръпка и мистерия е „Плая дел Амор”, наречен „Скритият плаж“ в Мексико. Това е е мястото, където трябва да посетите на всяка цена. Плажът е част от островите Мариета в устието на залива Бандерас. Според посетителите плажът изглежда като част от някакъв фантастичен филм с бялата си пясъчна пещера, измита от сините води на Тихия океан. Островът, на който се намира Плая дел Амор, е част от архипелаг, създаден от утайките, станали след изригването на подводен вулкан. Някои смятат, че дупката в скалата, довела до образуването на „Скритият плаж”, е създадена от бомбардировки по време на военни тестове, разрешени от мексиканското правителство. „Скритият плаж” е невидим за онези, които го гледат отвън и до него може да се стигне само по дълъг воден тунел от Тихия океан до плажа. Само 6 фута пространство на плажа е над нивото на водата и туристите обикновено пристигат на плажа с каяк или плуване.

„Стъкленият плаж” в калифорнийския държавен парк MacKerricher близо до Форт Браг

Този плаж е известен с морските си стъклени отлагания по плажа. Първоначално площадката е била използвана за изхвърляне на отпадъци като стъклени материали. Изхвърлянето на стъклени отпадъци е спряно през 1967 г., след което са проведени операции по почистване, за да се изчисти плажът от неразградимите материали. Природата се е справила с останалото: създала е красота от отпадъци. Докато морските вълни са докосвали бреговете, стъклото и керамиката се превърнали в кръгли, подобни на камъчета частици с различни цветове. Днес „Glass Beach” се откроява със своята уникална красота, където стъклените камъчета блестят като бижута на плажа.

- реклама -