сн. БГНЕС

Най-странните коледни обичаи по света

Най-странните коледни обичаи по света. Празниците в края на декември определено предизвикват смут, суматоха, вълнение, очакване и желание да зарадваме максимално близките си. Подготовката за този момент е винаги трескава и включва редица елементи, които всеки народ спазва стриктно. Това естествено е разбирано по различен начин от различните култури.

Освен, че е доказано, че всеки трети мъж чака чак до Бъдни вечер, за да купи своите подаръци в Америка, украинците, чехите и японците също имат с какво да ни изненадат относно празничната подготвка и то доста повече от тази очевиден факт.

Нека видим някои доста странни коледни обичаи от различните държави:

1. Япония

Забравете за коледните пържоли. За много японци традиционната коледна вечеря е KFC. Поради комбинацията от множество японски заведения под известната марка, както и умелата маркетингова кампания, която убеждава местните жители, че пърженото пиле е традиционно американско коледно ястие, трябва да се направи резервация, за да се яде в KFC на Коледа в Япония, защото всички заведения са пълни по това време.

В навечерието на Коледа статуите на полковник Сандърс пред японските обекти на KFC носят дрехи на Дядо Коледа. Пилешкото се сервира в специални празнични чиниии. Търсенето е толкова голямо, че е създадена онлайн услуга: поръчайте предварително своята коледна семейна кофа с пиле и я получете с доставка у дома.

2. Норвегия

Норвежците са известни със своите странности. Редица необичайни поверия и обичаи идват именно от там. Норвежците вярват, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на злите духове и вещиците на земята. Затова за тях изглежда съвсем логично местните домакини да скрият всички метли в къщата преди да си легнат, за да не им ги открадне някой дух. В края на краищата, нищо не разваля Коледа по-бързо от това да откриеш метлата си на парчета край някое дърво.

3. Испания

Испанците, и по-точно каталунците, също не си поплюват. Местните жители на Каталуния за коледните празниците правят човече от дърво, като му рисуват лице и му слагат шапка. След това в продължение на две седмици те го „хранят“ с плодове, ядки и сладкиши.

На Бъдни вечер цялото семейство бие дървото с пръчка и пее традиционна песен, която се превежда като „ако не изхвърлиш всичко хубаво, ще продължаваме да те бием с тази пръчка“, докато дървото не „изхвърли“ всички лакомства. Трудно е да се разбере защо тази традиция не се е наложила на други места, нали?

4. Чехия

В Чехия определено може да бъде открита една от най-странните традиции в целия свят. В навечерието на Коледа неомъжените чехкини заставали с гръб към вратата и мятали една от обувките си през рамо. Поверието е, че ако тя се приземи с пръстите към вратата, това означава, че до една година момичето ще се омъжи. Интересно, нали? Няма сведения тази традиция да е помогнала на някоя дама от Чехия.

 5. Гренландия

Опалквали ли сте се от вечерята, която баба ви е сготвила на Коледа? Значи е време да чуете какво се случва с децата в Гренладния и да спрете да го правите.

Всяка Коледа те трябва да се хранят с матак – сурова кожа от кит с малко мас – и кивиак, който се приготвя, като се увие аук (малка арктическа птица) в тюленова кожа, погребе се за няколко месеца и се изяде разложеното ѝ тяло. Приятно, нали? Странното е, че в някои части на страната този обичай все още се практикува.

6. Украйна

В допълнение към стандартните играчки, приказни лампички и украшения, украинците обичат да поставят на елхата си също изкуствени паяци и паяжина.

Традицията води началото си от стара местна приказка за бедна жена, която не можела да си позволи да украси елхата си и на сутринта на Коледа се събудила и открила, че паяк я е покрил с великолепна, приказна паяжина. Тази легенда се предава през поколенията и до днес много хора използват такава украса, защото се вярва, че носи късмет, а не защото искат къщата им да изглежда неподдържана.

7. Португалия

Може би сте чували за Деня на мъртвите, в който се почитат починалите роднини. Е, в Португалия това се прави и на Коледа. По време на consoda, традиционната коледна трапеза в Португалия, семействата понякога отделят допълнителни места на трапезата за починали роднини, като им отдават почит и се молят за тях.

Смята се, че тази практика ще осигури добър късмет на семейството. В някои райони се оставят и трохи върху огнището, с които да се нахранят мъртвите, когато ги посетят.

8. Германия

Немците имат подобаваща традиция за този списък, разбира се. Вечерта на 5 декември немските деца оставят ботуш или обувка пред вратата на спалнята си. На сутринта, ако са били добри, те трябва след като се събудят, да намерят обувките си пълни с бонбони. Ако не са били, следва да открият там само клонка.

Очевидно е, че е най-добре да оставите най-новия чифт обувки, който притежавате – за предпочитане, току-що извадени от кутията. Какво може толкова да им се случи?

9. САЩ

Дойде ред и на американците. Как ще ги забравим? Само в САЩ на Коледа се използват оръжия за специални цели. Чудите се за какво? Най-вероятно сте чували за традицията за поставяне на имел във всеки дом, под който всяка двойка, която премине трябва да се целуне.

Именно заради този имел американците използват оръжия. Те стрелят по върха на дърветата, за да се сдобият с желаната част от тях, която после ще закачат на таваните си. Дали обаче някой ще пожелае да бъде дарен с целувка под заветното растение? Кой знае!

- реклама -