Най-страховитият затвор в САЩ

В САЩ има затвор, в който хората са погребани живи. Тук са затворени „Терористът с гащите, “Юнабомбър, „Терористът с обувките“, както и много други световноизвестни терористи, убийци и престъпници.

Затворът „Florence ADMAX“ е известен и като „Алкатраз на Скалистите планини“.

Американският суперзатвор е дом на някои от най-известните престъпници в света. В отделението за повишена сигурност излежават присъди 422-ма затворници. Мнозина от тях никога няма да излязат на свобода. Повечето от тези, които идват тук им остава само да хвърлят последен поглед през рамото си, преди вратите на портала на затвора да се затръшнат завинаги зад тях.

А след това друг изход няма. За болшинството от затворниците външният свят изчезва завинаги, освен ако не бъде отведен в друг затвор- примерно, за да бъде екзекутиран.

Безжизненото и лишено от съдържание, официално име на това адско съоръжение в Колорадо е Изправителен затвор с максимално строг режим на изпълнение на наказанията във Флорънс. Но то има и неофициални по-кратки названия: ADX Флорънс, Флорънс ADMAX, Supermax и „планинският Алкатраз“.

Затворнически ад

Както и да го наречете, затворът си е един истински ад- поне според обитателите му. Окръг Фримонт, където е разположен затворът, е слабо населен. В окръга има няколко градове-призрака. И 15 затвора.

Най-страшният от тях е ADX Флорънс. Това е федерален затвор, което означава, че в затвора могат да бъдат настанявани престъпници от всички щати, както и неамерикански граждани. Част от затворниците тук са световноизвестни терористи.
Затворниците в сектора с повишен риск се държат в строга изолация и им е позволено да напускат килиите си само един час дневно, по време на което те са много внимателно наблюдавани. Тези от затворниците, които имат добро поведение, имат право на два часа престой извън килията.

 Затворът ADX Флорънс

Лишените от свобода прекарват денонощно в килиите, а дните се възприемат от тях като безкрайно дълги и невероятно еднообразни. Този затвор не е толкова гъсто населен, колкото останалите в САЩ, които са претъпкани с престъпници до краен предел. На затворниците тук им е позволено само незначителна комуникация помежду си, което, всъщност, е смисълът на наказанието.

САЩ започват изграждането на съвременни затвори с максимална сигурност, след като двама надзиратели са убити в строго охранявания затвор Марион в окръг Уилямсбърг, щата Илинойс. Един от убийците, Томас Силвърстайн, е виден член на нацистката затворническа групировка „Арийско братство“.

65-годишният Томас Силвърстайн, който е затворник още от 1977 г. и досега се смята за един от най-опасните, дори за най-опасният от всички американски затворници. Той е допълнително осъден за три убийства, които извършва в затвора и не може да очаква да бъде освободен преди 2095 г. Понастоящем е настанен в ADX Флорънс.

По ирония на съдбата този затвор е само едно от учрежденията с максимална сигурност, които специално се изграждат, за да не се повторят никога повече убийствата, като тези, които са извършени от Силвърстайн.

Строителството на затвора стартира през 1990 г., а през 1994 г. е официалното му откриване. Никой не е избягал оттам. Размерът на килиите е 3,5 на 2 метра. Обзавеждането е спартанско- маса, легло и стол без облегалка- всичко отлято от бетон и фиксирано към пода и стената. Затворникът разполага с мивка, тоалетна, лампа, огледало и душ с таймер.

Прозорец с широчина 10 сантиметра, пропуска оскъдна светлина, като затворникът може да вижда само небето- мястото, където той, най-вероятно, мечтае да попадне възможно най-бързо.

Затворническа столова няма, храненето се осъществява в килията. Тези, които имат добро поведение, им се разрешава да излизат от килията си в рамките на няколко часа седмично. Разрешените дейности в този промеждутък от време са разходки в изолиран двор или фитнес в бетонно помещение, което наподобява празен басейн.

Нечовешките условия в затвора водят до много случаи на лудост сред лишените от свобода. Въпреки постоянното наблюдение, няколко от затворниците успяват да се самоубият.

Банковият обирджия Джак Пауърс, който е отведен в ADX Флорънс след бягството си от друг щатски затвор, преди това не показва никакви симптоми на психическа нестабилност.

Но за 11 години в този затвор той се променя напълно: няколко пъти прави опити за самоубийство, откъсва си единия тестис, отхапва един от пръстите си, а друг отрязва. В допълнение си отсича ушите, като успява да си пререже и ахилесовото сухожилие на единия крак.

Според един от съдебните искове персоналът на затвора се отнася към тези самонаранявания като към „нарушение на дисциплината“.

Мнозина от затворниците крещят и правят опити да се катерят по стените. Други се нараняват с бръснарски ножчета, стъклени парчета, подострени химикалки и дори пилешки кости.

Фантазията не познава граници.

Някои поглъщат бръснарски ножчета, нокторезачки, телевизионни и радио компоненти. Други затворници започват да разговорят със себе си или с гласовете, които чуват вътре в себе си. Трети размазват изпражненията си по стените или пък замерят надзирателите с тях. Тези, които започват гладна стачка ги хранят принудително.

Множество правозащитни организации разкриват пред обществото условията, в които живеят затворниците. В САЩ много от затворите са с повишена сигурност. Но ADX Флорънс е нещо особено. През 2013 г. списание „Mother Jones“ обяви ADX Флорънс за най-страшния затвор в САЩ.

ADX Флорънс е като световно известна галерия, само че от престъпници, които нямат равни на себе си. Списъкът на затворниците в ADX Флорънс е буквално като играта „Познайте знаменитост“, само че от подземния свят. Тук са затворени убийци, изнасилвачи, предатели на родината, наркобарони и терористи. Много от тях са извършили ужасни престъпления, които бяха детайлно разнищвани от всички медии по света.

Шест доживотни присъди

Закариас Мусауи, на 49 г.- френски гражданин, член на „Ал Кайда“, е един от тези, които планират атаките срещу Световния търговски център и Пентагона на 11 септември 2001 г.

Това е човекът, който помага на терористите да се научат да си служат с контролните прибори на самолетите. Той е този, който ги финансира с пари и други пособия преди атаките. Той е задържан няколко седмици преди атаките, тъй като е пребивавал незаконно в САЩ. По време на обиска в жилището му са открити ръководства за пилотиране, които по-късно позволяват да се установи неговата съпричастност в терористичните атаки. През септември 2005 г. той неочаквано за всички се признава за виновен. Осъден е на шест доживотни присъди без право на помилване.

Рамзи Юсеф, на 49 г., взима участие в първата атака срещу Световния търговски център през 1993 г. В резултат шест души са убити и повече от 1000 са ранени. За пръв път е осъден през 1996 г. Само две години по-късно той е осъден и за планирането на неуспешната терористична операция „Божинка“. Атаката е трябвало да се проведе на три етапа: първо убийството на папа Йоан Павел II, а след това и взривяването на 11 американски самолети, последвано от атака срещу щаб-квартирата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния.

През декември 1994 г. Юсеф се качва на борда на авиолайнер на Philippine Airlines 434, който лети по маршрута Манила-Себу-Токио. В тоалетната Юсеф сглобява бомба, която успява да скрие под седалката си. Терористът напуска самолета на междинната спирка в остров Себу, Филипините. По време на кацането на самолета в Япония бомбата се взривява. Благодарение на професионализма на пилотите самолетът успява да кацне- един човек загива, десет са ранени.

59-годишният Абу Хамза ал-Масри е близък съратник на Осама бин Ладен.
Задържан е във Великобритания през 2004 г., а през 2012 г. е предаден на Съединените щати. Две години по-късно той е осъден за това, че стои зад отвличанията на двама западни граждани в Йемен, както и за опит за организиране на тренировъчен лагер за терористи в изолиран район в щата Орегон.

Абу Хамза, който губи двете си ръце и око при транспортиране на бомба в Афганистан, ехидно беше наричан от британската преса „Капитан Кука“. В ADX Флорънс неговите протезни куки бяха заменени с инструмент, който е комбинация между супена лъжица и вилица.

Умар Фарук Абдулмуталаб, на 31 години, влиза в историята на тероризма като терористът с гащите.

На Коледа 2009 г. той се опитва да взриви самолет на „Делта еърлайнс“. 290 пътници летят по маршрута от Амстердам до Детройт. Умар Фарук крие взривното устройство в бельото си. Експлозията обаче се оказва не толкова силна, колкото се е надявал нигериецът. Естествено в самолета започва паника, след като пътниците виждат как панталоните му и седалката, на която той седи пламват. Холандският пътник Джаспър Шуринга успя да го задържи, въпреки че Шуринга получава изгаряния на ръцете в опит да потуши пожара.

Умар Фарук е осъден на 16 февруари 2012 г. Семейството му благодари на Бога, че синът му не успява да убие или да нарани някого.

 Осъден на смърт

24-годишният Джохар Царнаев е осъден на смърт за участието си в терористичната атака на Бостънския маратон на 15 април 2013 г. Трима души убити и 230 ранени е равносметката от двете експлозии. Двете бомби избухват в непосредствена близост до финалната линия на ежегодния маратон в Бостън.

Съучастник в терористичния акт е брат му Тамерлан Царнаев, който е застрелян от полицията при опита за задържане, след като и брат му Джохар го блъска с кола при опит да избяга от преследващите го полицаи. Няколко дни по-късно, Тамерлан умира от тежките си рани.

Джохар Царнаев ще остане в затвора ADX Флорънс дотогава, докато не бъде определена дата за екзекуцията. След това ще бъде прехвърлен в затворническия комплекс в Тера Хоут, където ще бъде умъртвен чрез инжекция.

Източник:  worldrubric.com

- реклама -