Най-старият действащ ресторант в Европа се намира в Полша и е на 700 години

Пивница „Свидницка“ (Piwnica Świdnicka) е най-старият ресторант в Европа. Вече 700 години подземната бирария приема посетители, разположена в сградата на кметството на полския град Вроцлав.

Заведението отваря врати през XIII век, а името му се дължи на сорт бира от град Свидница, която първоначално се е сервирала тук. В тези просторни зали са се хранили Фредерик Шопен, Йохан Волфганг фон Гьоте, Фридрих Ницше и други знаменити личности. Въпреки бомбардировките от 1945 г., ресторантът е напълно запазен.

Най-старият ресторант в Европа се намира във Вроцлав, столицата на Долна Силезия – един от най-старите и красиви градове в Полша. Пивница “Свидница“ се помещава в сутерена на кметството и приема посетители от далечната 1273 година. Днес тя е една от големите местни атракции.

Цели девет зали на заведението с обща площ от 900 квадратни метра приемат гостите със знаменитото, възпято в стихове хмелно пиво „шепц“. Бирата е главното достояние на това място, въпреки че във всяка друга атмосфера тя ще бъде възприемана съвършено различно.

Залите с мебели от дърворезба, сводести тавани и картини по стените са оформени като средновековни трапезарии.

За 700 години най-старият ресторант в Европа практически не е променил първоначалния си вид. Струва ви се, че машината на времето е заработила сте попаднали в XIII век.

Мазето е директно свързано чрез подземен проход със пивоварната. Бирата, която се е варила в това мазе, била високо ценена от местните жители и се продавала за износ в близката Унгария.

Бирата по онези стари рецепти се приготвя тук и до днес.

- реклама -
Flashlight gif 640×90