Най-смъртоносните жени-убийци

Историята познава много жени, които безмилостно са убивали. Кои са те?

Ши Дзянчао

През 1925-а, когато вижда баща си обезглавен от местен китайски военачалник, а главата му – побита на кол на обществено място, Дзянчао отмъщава без да се замисля. Тя намира убиеца, застрелва го три пъти с пистолет и вместо да избяга – остава на местопрестъплението, обяснявайки разпалено на минувачите що е сторила.

Мата Хари

Екзотичната танцьорка, стриптизьорка и куртизантка Маргарета Гертруда Зеле, както е истинското ѝ име, набира популярност, изпълнявайки „танца на седемте воала“ из Европа.

Тя е една от най-известните жени-шпиони на 20 век – съюзническите тайни, които издава на германците по време на Първата световна война костват живота на близо 50 000 френски войници.

Първоначално е наета от германското разузнаване през 1914-а, тъй като лесно изкопчва информация от пияните си високопоставени клиенти. Холандската националност пък ѝ позволява да се движи свободно през границите на Стария континент.

Заловена и екзекутирана от французите през 1917-а, когато е на 41 години. Секунди преди смъртта си Мата Хари съблича дрехите си изцяло, за да разсее разстрелващите я мъже.

Идоя Лопес Рианьо – „Тигрицата“

Идоя Лопес Рианьо, носеща прякора „Тигрицата“ е едно от главните действащи лица на баските сепаратисти в конфликта им срещу Испания през 80-те години на миналия век.

Тя стои зад бомбен атентат, убил 12 души от гражданската гвардия през 1986-а, а по-късно същата година убива още петима. Действията ѝ я правят един от най-издирваните терористи от баската сепаратистка група ЕТА.

През 2003-а е осъдена на 1 500 години затвор за деянията си, а през 2011-а ЕТА я зачеркват завинаги от редиците си, след като Рианьо се извинява за сторените от нея престъпления.

Мари Суклов

Мари Суклов е млада еврейка, живееща в руско село, когато губернатора генерал Фьодор Дубасов започва да избива тамошните израилтяни. Тя се свързва с местна група и една нощ през 1914-а решават да го убият.

Неин съратник хвърля бомба под каретата на Дубасов, но устройството не избухва. Суклов смело я вдига от земята и бързо я хвърля вътре във файтона. Губернаторът е убит, тя успява да избяга за известно време, но по-късно е намерена и пратена в затвора.

Ким Хюн-хуй

Ким Хюн-хуй е 55-годишна майка на две деца и… масов убиец. На 19-годишна възраст отива в Пхенян, за да стане севернокорейски агент.

Там тя учи японски език и тренира как да се държи като японка в продължение на шест години до 1987-a, когато Южна Корея се готви за Олимпийските игри в Сеул.

Лично Ким Чен-ир, синът на лидера Ким Ир-сен ѝ възлага специална задача. Мисията на Хюн-хуй е да взриви пътнически самолет, за да сплаши международните атлети да не участват на спортния форум. На 26 ноември тя се качва на полет 858 от Багдад за Сеул. Носи бомба с транзистор в себе си, слиза в Абу Даби, а самолетът се взривява над Индийския океан.

Шарлот Корде

През 1793-а младата аристократка Шарлот Корде се нагърбва със задачата да убие влиятелния журналист Жан-Пол Марат. Тя вярва, че неговият вестник, носещ името „Приятелят на народа“, стои зад Септемврийските кланета – масови разправи над затворници в Париж, Лион, Версай и други градове из Франция.

Идеята е да се предотврати разпалването на гражданска война. Тя се свързва с Марат, споделяйки че разполага с информация за подгтовящ се бунт. Срещат се, а Корде забива нож в гърдите му. Четири дни по-късно умира на гилотината и, въпреки усилията ѝ, Марат е увековечен като мъченик от якобинците.

Бригита Монтхаупт

Бригита Монтхаупт е едно от главните действащи лица на германската ляворадикална екстремистка организация Фракция „Червениа армия“, създадена в началото на 70-те години на миналия век. Убила е над 30 души, някои от тях доста влиятелни.

През 1985-а определяната като „най-злата и опасна жена в Западна Германия“ е осъдена на доживотен затвор за престъпления, за които „не изпитва никакви угризения“. Все пак е освободена след 24 години зад решетките.