Най-скандалните произведения на изкуството: Портретът на Майра Хиндли- скандален колаж на една детеубийца

Майра Хиндли е серийна убийца, родена през 1942 година. Заедно с приятеля си Иън Брейди извършва изнасилвания и убийства върху 5 невръстни деца. Тази двойка е отговорна за отвличане, сексуален тормоз, измъчване и убийство на три деца под 12 години и двама тийнейджъри.

Доведеният брат на Хиндли я предава на полицията. Тя твърди, че е невинна за всички убийства, но съдията решава, че е и й дава доживотна присъда. Хиндли умира в затвора през 2002 г. на 60-годишна възраст.

Майра Хиндли и Брейди са една от първите двойки серийни убийци през 60-те години на миналия век в Манчестър, Англия.

Децата са примамвани и отвеждани към въпросната местност, след което насилвани, убивани и погребвани сред моравите- затова наричат двамата „тресавищните убийци“. Някои от гробовете все още не са открити от разследващите органи.

Автор на картината на  Майра Хиндли от отпечатъци на детски ръчички е Маркъс Харви.

Творбата е създадена през 1995 година. На пръв поглед тя прилича на силно увеличена версия на черно-бяла снимка, отпечатана във вестник. Всъщност, ако се вгледате ще установите, че снимката е колаж от отпечатъци на детски ръце, които създават образа на Майра. Според критиците и роднини на жертвите на убийцата картината е подигравка с невинните деца.

Маркъс Харви с творбата си се опитал да оправдае Майра Хиндли, защото вярвал, че не е извършила нито едно убийство и е станала банална жертва на любовта. Обществеността и критиката не приеха и осъдиха картината.

Творбата е била изложена през 1997 г. в Лондонската кралска академия, но групата за натиск „Майки срещу убийството и агресията“ са поискали творбата да бъде премахната.

Направен е опит да бъде унищожена на два пъти. В първата атака Питър Фишър вкарва в изложбата синьо и червено индийско мастило, скрито в две кутии за филми на фотоапарати.

Той хвърли мастилото върху картината и я намазва.

След като стана свидетел на първата атака, Жак Роле напусна изложбата, за да купи шест яйца и хвърля три или четири на картината, преди да бъде спряна от извънреден полицай.

Картината бе премахната, за да бъде възстановена, и след две седмици бе преместена зад защитен екран от плексиглас. Наложило се да я охраняват.

Харви обаче просто искал да се погледне на убийците с други очи, но заради творбата си почти не се показва пред публика.

През 2009 г. скандалният художник рисува един от скандалните и малкото съвременни изображения на премиера Маргарет Тачър.

Картината е черно-бял портрет, съставен от леене на зеленчуци, маски, черепи и ръце в мазилка и прикрепяне към платното.

 Картината се състои от над 15 000 отливки на скулптурни предмети. Маска на Тони Блеър се появява на произведенията на изкуството, както и други препратки към британската история и идентичност.

Картината отне повече от 1000 часа, като струва около 40 000 – 50 000 паунда и тежи над един тон.

- реклама -