Акапулко престъпност наркокартели

Най-опасните градове в света: Защо от земен рай Акапулко се превърна в преддверие на ада?

Лазурни плажове, кристално чисти води, океан…

Всичко това прави Акапулко перла в курортите по тихоокеанското крайбрежие. Само вижте снимките!

Със своите многобройни слънчеви и топли дни мексиканските курорти привличат туристи целогодишно. Пикът на туристическия сезон тук е през декември и в средата на лятото. Като цяло, туризмът в Мексико е жизненоважен отрасъл – той формира почти 10% от БВП на страната.

Но, за съжаление, това райско кътче намери челно място в класациите, но не по брой привлечени туристи.  През 2017 г. Акапулко е обявен за №3 на най-опасните градове в света.

Сухата статистика е безпощадна – 106 убийства на 100 000 души.

Така че не е странно, че този до неотдавна супер популярен курорт е посещаван от все по-малко туристи – едва ли на някого му се иска да се излежава на плажа, когато всеки момент наоколо може да започне престрелка и на отиване към хотела да се сблъскаш с няколко трупа.

Щатът Гереро, където е разположен Акапулко, е един от най-опасните райони в Мексико, считан за един от ключовите пунктове за трафик на наркотици от Южна Америка в САЩ, а на територията му действат няколко големи наркокартела.

98% от убийствата в Акапулко са част от битката за територии между наркобандите.

Някои възрастни си спомнят 50-те и 60-те години на ХХ век, когато целият Холивуд се разхождаше по Костера – безкрайната алея, която минава покрай известния залив. В тази щастлива епоха кралят на рока Елвис Пресли снимаше „Идолът на Акапулко“, Джон Уейн, съсобственик на култовия хотел Лос Фламинго, разменяше по някоя приказка с Лиз Тейлър или Орсън Уелс на пристанището, а Луис Мариано изпя похвална песен за тази „страна на любовта.“

През следващия век – нашия, вече няма шампанско, има само кръв.

Липсата на сигурност в Акапулко има негативни последици и за престъпните дейности. Според местни експерти резкият спад в туризма е довел и до срив на наркопазара в града, а наркодилърите се конкурират за намаляващия брой клиенти.

Войната на картели сее терор. Около четиридесет банди контролират града. И за тях един живот не струва нищо. Във всеки момент, на всеки ъгъл на улицата, може да възникне насилие, включително и на райските плажове.

Миналата година полицията беше разоръжена. Струва ви се странно? Нестандартното решение обаче е предизвикано от подозрения, че пазителите на реда поддържат тесни връзки с криминални групировки.

Охраната на Акапулко и туристите е поверена на пехотата… Военните патрулират по улиците и плажовете, но независимо от това престъпленията не спират. Следователите в Акапулко са претоварени – често разследват по 10 убийства на ден!

Всички искат контрол над пристанищния град.

Лесният достъп и безопасността на закрепването позволяват на лодките да останат безпроблемно в сянката на скалите, граничещи с брега.

Това очевидно е много удобно за трафикантите, особено след като тази транзитна зона е и производствена зона. В дълбоките долини на близката Сиера Мадре стотици селяни са се посветили на отглеждането на мак. А опиумът, който се получава, доставя 40% от пазара на хероин в САЩ. Истински таван за наркотици. Трудно достъпен, защото лабораториите, сгушени между хълмовете, са крепости, които се откриват само чрез сателит. Пет картела водят ожесточена борба, за да осигурят верността на тези „селяни-наркотици“. Лесни мишени за „los malos“ (лошите).

А ситуацията е аналогична и в другия прочут курорт в Мексико – Канкун. Сериозно се замислете, преди да предприемете пътуване дотам. Само за първите шест месеца на миналата година в Мексико са извършени 11 000 убийства!

- реклама -