Тихуана престъпност

Най-опасните градове в света: Тихуана – щур купон и престъпност без край

Тази седмица ще ви разкажем за седем от най-опасните градове на планетата.

Експертите от Citizens’ Council for Public Security изготвиха своя ежегоден рейтинг на най-опасните градове, като в Топ 50 от тях, 42 се намират в Латинска Америка.

В документа се посочва, че причина за високото ниво на престъпност в тази част на света се дължи най-вече на наркотрафика и организираната престъпност, голямата бедност и нестабилната политическа обстановка и икономика.

Националните власти предупреждават туристите от своите страни да не предприемат пътуване в тези райони, особено самостоятелни. Рискувате да бъдете ограбени, похитени или убити само заради дребно златно бижу, дребен кеш, скъп фотоапарат или кола.

Това с пълна сила се отнася до Тихуана, Мексико.

Тихуана е главният и най-голям град в мексиканския щат Долна Калифорния и е най-западният град на Латинска Америка. Градът е разположен на границата между САЩ и Мексико на юг от американския град Сан Диего в щата Калифорния. Около 300 000 души пресичат границата между Сан Диего и Тихуана всеки ден.

Статистически Тихуана е само на 40км. от Сан Диего, но това е условно.

Градът се е разраснал толкова много, че практически свършва на границата. Това е основният фактор, който определя живота и целия облик на Тихуана. Шумно, многонационално, хаотично място, препълнено с народ и, разбира се, много опасно.

Теоретично, тук туристите могат (ако не посещават опасните квартали) да си прекарат толкова весело, колкото позволяват моралните им принципи, при това без да се охарчат особено. Макар, както отбелязахме, Тихуана да се нарежда в челните позиции в класацията за най-криминогенните зони, тук американци, китайци и посетители от много други държави пристигат, за да пазаруват на цени далеч от високите стандарти на собствените си страни.

Извън туристите обаче, тук се събират потенциалните мигранти от цяла Южна Америка с надеждата да преминат по един или друг начин границата и да се озоват в САЩ.

Освен за щурия купон, за който ви споменахме, като цяло в Тихуана няма особено какво да се види. Градът е беден на забележителности, липсват красиви исторически места. Най-красивото тук е централната улица Paseo de Los Heroes.

За сметка на това могат бъдат видени тежко въоръжени полицаи, оборудвани с най-модерна техника.

Което явно не помага особено. Престрелки се случват непрекъснато.

Защото това е един от центровете на контрабандния бизнес с наркотици, алкохол, лекарства и какво ли още не. Борбата за контрола върху тази нелегална търговия и трафик често прерасва в истинска война между картелите.

39,09 убийства на 100 000 жители – това е статистиката, с която Тихуана заслужава печалната си репутация.

През 2018 година в града официално живеят 1 909 424 души. Броят на убийствата е 2640.

Като основна причина за това експертите посочват ниския жизнен стандарт и ужасяваща бедност, което води до трафик на всичко, което може да бъде изнесено нелегално като основен източник на препитание. Като добавим към това и корумпираните държавни чиновници и полицаи, войната с престъпността на президента Андрес Обрадор изглежда изгубена.

Нелегалната миграция и трафикът на наркотици са и основният аргумент на американския президент Доналд Тръмп да настоява за изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико.

- реклама -