Най-опасните градове по света: Сана – терор по улиците, приказна история и архитектура

Четири години Йемен е във война. Като се има предвид това, не е трудно да се досетим, че столицата им Сана е един от най-опасните градове за живеене в света.

Йемен е несигурен не само за чуждите туристи, но и за българския лешояд Нелсън, заловен от йеменски бойци и обвинен шпионаж.

В гражданската война, която избухна като недоволство срещу режима на Али Абдула Салех се включи Саудитска Арабия и нейните съюзници. Всъщност борбата за Йемен се води между Саудитска Арабия, подкрепяна от САЩ и Иран. И двете страни се възползват от местни фракции опитвайки се  да установят контрол над стратегически важния Йемен.

В страната има и племенно разделение, което допълнително засилва несигурността в Йемен.

Йемен не може да се похвали с природни ресурси като нефт и природен газ – това е една бедна страна разположена в богатия Арабски полуостров. Но географското положение на Йемен, разположен на входа на Червено море, идвайки откъм Индийския океан, придава на тази страна голямо стратегическо значение (по отношение на контрола над международните морски пътища).

В Сана и децата носят оръжия.

Очаквано при толкова вътрешни и външни конфликти по улиците на Сана постоянно се стреля. Чуждите посолства затварят през ден заради опасност от терористичен акт.

Заради нестабилността си Йемен се е превърнал в люлка на терористичните групировки.

Ал Кайда често в миналото извършваше атентати в Йемен. Последваха ги и разклонения на ИДИЛ.

Навлизането на групировките беше улеснено от военната намеса на Саудитска Арабия. Днес Йемен е много по-нестабилен, отколкото преди години. И вместо да бъде намалено иранското влияние, хутите биват тласкани направо в прегръдките на Техеран.

От войната спечелиха най-вече Ал Кайда и местните разклонения на т. нар. „Ислямска държава“.

Сана е в Топ 3 на градовете, който най-бързо растат.

Некачественото образование, забраната за ползване на контрацептиви, както и недостигът на ресурси, най-вече вода, в цялата страна водят до това, че 2-милионната Сана увеличава населението си със забележителните 5% годишно.

Този бум, в комбинация с високата безработица, създава обаче предпоставки за дълготрайни конфликти в бъдеще.

Тези, които все пак решат да посетят Йемен, е хубаво да отидат в старата част на Сана, където има наистина много красиви сгради от по-мирни времена.

Град Сана, намиращ се на височина 2200 м на планинско плато, е изненадващо интересен за посетите, въпреки славата си на едно от най-опасните места за живеене.

Много от сградите са в тетрис стил (геометрични блокове един върху друг), но изключение прави стария град, пълен с красиви сгради, които са способни да ви пренесе назад във времето.

Някога Сана е била едно от многото селища, които израстват на старите търговски пътища от юг на север. Заобиколена от базалтови планини и разположена в равнина, според легендата Сана е била построена от сина на Ной и през цялата си история винаги е била един от най-важните градове в Йемен.

Старият и обграден със стена град представлява една от най-големите и най-добре запазени медини в Арабския свят. Тук са построени първите многоетажни къщи в света – шест-седем етажни домове, изградени от тъмен базалтов камък и сушени на слънце кирпичени тухли.

Пространствата около прозорците им са пищно украсени с изящни фризове и представляват сложна конфигурация от кръгли и остри очертания.

Заедно със стъклата, които доскоро се правеха от тънки парченца алабастър, те представляват уникално архитектурно наследство. Ето защо, Старият град е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световната култура.

В стария, опасан със стена град, могат да се видят множество архитектурни шедьоври, включително Голямата джамия, построена по времето на пророка Мохамед. Сукът – обширен лабиринт от тесни пасажи и криволичещи улички, е един от най-старите в арабския свят.

Известен като сука “Ал-Милх” ( или Солни пазар ), той предлага удивително разнообразие от стоки – подправки, всякакви видове храни, медни и дървени изделия, както и дрехи. Най-добре е да го посетите рано сутрин или късно вечер.

Други забележителности, с които пътуването до Сана успешно може да бъде съчетано, са скалният дворец Дар ал-Хаджар на 14 км северозападно от града.

Други забележителности са Джамията в град Шибам; Крепостта Хусн Тула, както и град Амран, на около 55 км северно от Сана.

Най-подходящо време за посещение в Йемен са месеците от октомври до март.

- реклама -