безработни Агенция по заетостта работа

Най-ниска безработица от 2004 година досега регистрира Агенция по заетостта

237 322 са регистрираните безработни през януари.

Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Т

ова е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега

Равнището на регистрираната безработица през януари е 7,2 на сто. По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства, поради характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни – не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери, като 434 от тях са били регистрирани като търсещи работа през месеца.

Месечните данни показват, че на работа през януари са постъпили 17 270 лица. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 85 на сто от общо постъпилите на работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 2 358 лица.

- реклама -