Whiplash, 2014

Най-мотивиращите филми в историята на киното, с които да посрещнем новата година

Липсва ли ви мотивацията, от която определено ще се нуждаете през новата година? Предлагаме ви в празничните почивни дни да се вдъхновите от най-добрите филми за хора, които са станали щастливи и успешни, независимо от всичко. Можете веднага да си приготвите костюм на супергерой – след финалните надписи ще искате да премествате планини, без да дочакате началото на 2019-та.

КОСВЕНА КРАСОТА (Collateral Beauty, 2016)

Спомняте ли си поне един филм с Уил Смит, който да не ви е карал да плачете (разбира се, освен „Мъже в черно“)? Не е изключение и „Косвена красота“, чийто герой преживява трагедия и не може да се възстанови. В крайна сметка негови колеги се решават на експеримент, който да му помогне. Неочаквана развръзка, трогателен сюжет и безусловна мотивация.

КЕШБОЛ (Moneyball, 2011)

Пред нас е историята на блестящия Били Бийн, който успява да събере с ограничен бюджет отличен бейзболен отбор от „лузъри“. Съжетът изглежда като комедия, но съвсем не е така. Това е драма за човек, който е абсолютно погълнат от своята стихия и постига целта си, когато никой не вярва в него.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК (Pay It Forward, 2000)

Предупреждаваме, че за твърде чувствителните е по-добре да не го гледат, макар че, безусловно, това е един от най-добрите филми в историята на киното. Сюжетът: малко момче, което е получило специална задача в училище, решава да промени света. То е толкова проникнато от идеята си, че я въплъщава в реалността, като помага на непознати. Интересното е, че теорията, към която се придържа героят, работи в реалния живот. Можете ли да го повторите?

ГОЛЕМИ ОЧИ, (Big Eyes, 2014)

През 60-те години на миналия век по целия свят гръмва историята за великата измама, организирана от семейната двойка художници Маргарет и Уолтър Кийн. Оказва се, че перфектно продаваните картини на деца с големи очи изобщо не са били нарисувани от човека, пред когото всички се прекланяли и на чийто талант искрено се възхищавали.

НЕДОСЕГАЕМИТЕ (Intouchables, 2011)

Филип е напълно парализиран и лишен от възможността да изпълнява елементарни действия, за да се грижи за себе си, което предизвиква съжаление сред околните. Дрис е емигрант, всъщност „подчовек“ в очите на другите, злокачествен тумор  в „нормалното“ общество. Но заедно те образуват един съвършен тандем, в който, от една страна, има забележителен ум, изтънченост, възвишеност и много голяма морална сила, а от друга – младост, безразсъдство и подвижност. И този тандем се нарича приятелство – това истинско приятелство, в което двамата са като планини един за друг.

НАВИТАКЪТ (Yes Man, 2008)

Героят на Джим Кери е човек без цел в живота, мързелив, малко скучен, той дори не може да отговори на обаждането на най-добрия си приятел. По-лесно му е се скрие в мазето и да се откаже от парти, измисляйки глупави оправдания, отколкото да излезе в „големия свят“. Но всичко се променя, когато среща едно момиче. Рискувайки, може би, за пръв път в живота си, той се съгласява на експеримент – винаги да казва „да“.

СРЕД ДИВАТА ПРИРОДА (Into the Wild, 2007)

Млад мъж, който има всички възможности да направи успешна кариера, да се впусне във висшето общество, да си намери красива жена и да стане богат семеен мъж, захвърля всичко и се отправя на път. Оказва се, че животът, който му е прадначертан, не е бил за него: уморен от скандалите с родителите, от обкръжаващото го общество, от самия себе си. И сега му предстои да намери цел в живота си.

ЮЖНЯЧКИ (The Help, 2011)

„Южнячки“ е филм, посветен на проблемите на афроамериканското общество. В действителност лентата е дълбоко трагична и философска и в никакъв случай няма да ви остави равнодушни. Много емоционална, добра, топла и много поучителна драма, която хваща за гърлото. Филмът е идеален абсолютно във всичко и за тези, които имат сърце. И, безусловно, мотивиращ винаги да бъдем честни – преди всичко със себе си.

КАМШИЧЕН УДАР (Whiplash, 2014)

Абсолютен победител на Оскарите, филмът на Демиън Шазел (режисьорът на „Ла Ла Ленд“) хваща още в първите минути. Андрю Нюман е първокурсник в престижна музикална академия в Ню Йорк, който обожава Бъди Рич и мечтае да стане известен барабанист. Университетският гуру Терънс Флечър взима младежа в своя оркестър, но маестрото има доста странни методи за работа с млади таланти. „Няма по-вредна и опасна дума в нашия език от „браво“, казва Флетчър в промеждутъците между виртуозното дирижиране, хвърлянето на столове по музикантите и сипенето на огън и жупел по тях. Сега на Майлс му предстои да докаже, че е най-добрият.

СОЦИАЛНАТА МРЕЖА (The Social Network, 2010)

Един от най-мотивиращите и актуални филми на нашето време, заснет от Дейвид Финчър, за най-младия милиардер в света – Марк Зукърбърг, чиято история на успеха започва с несподелена любов. Млада студентка отхвърля досадния загубеняк със звучна фамилия, а след това същият този загубеняк създава най-популярната социална мрежа.

 

 

- реклама -