Фалкон Хеви излитане кацане Спейс Хикс

Най-мощната ракета в света – „Фалкон хеви“ на SpaceX се върна успешно на Земята – Снимки, Видео

И трите бустера на ракетата „Фалкон хеви“ (Falcon Heavy), която беше изстреляна от компанията „Спейс екс“ (SpaceX) в четвъртък вечер от Кейп Канаверал във Флорида, се приземиха успешно.

Това съобщиха световните агенции.

Осем минути след изстрелването два от бустерите кацнаха обратно в Кейп Канаверал, както стана и при първия тестов полет през февруари миналата година. Две минути по-късно основният бустер се приземи на платформа в океана, за разлика от първия старт, когато тази част от мисията беше неуспешна.

Новата и усъвършенствана „Фалкон хеви“ беше изстреляна в четвъртък вечер с комуникационния сателит „Арабсат“. Това е първият комерсиален старт на ракетата, предава БТА.

„Спейс екс“ имаше за цел да приземи два от бустерите на първата степен обратно в Кейп Канаверал. Основният бустер трябва да бъде приземен на платформа в океана. Това е единствената задача, която не беше изпълнена при първата мисия.

За товар при тестовия старт миналата година собственикът на „Спейс екс“ Илон Мъск използва собствения си спортен автомобил „Тесла“ с манекен зад волана. В момента автомобилът е в орбита около слънцето отвъд Марс.

- реклама -