студент

Най-младият студент в света е 12-годишен биомедицински физик

На 12 години, с любимата плюшена играчка в ръка, Карлос Антонио Сантамария в понеделник ще постъпи в Националния автономен университет на Мексико, за да изучава биомедицинска физика. Така, той става най-младия студент в престижен университет.

„Моята главна цел е да представя основния елемент, за да могат медиците и биолозите да разрешават нашите биологични проблеми “, обясни невръстния Карлос пред гора от микрофони и камери по време на пресконференция в университета.

Научните планове на един 12-годишен гении

„Ако успея да произведа една клетка, която се поддържа самостоятелно, орган по орган, ще можем да лекуваме всички болести“, обяснява момчето с голяма усмивка, разкриваща, че наскоро е загубил няколко от млечните си зъби.

Този студент с „изключително висок когнитивен капацитет“, според университета, не харесва да бъде определян за „гений“. Той казва, че постъпва в университета само с една „жажда за знания“. Но, неспокойна, майка му е загрижена единствено той да изяжда своята закуска.

Аз ще ходя на лекции с моята плюшена играчка, една пума, талисман на футболния отбор към университета“, пояснява Карлос. Той подкрепя отбора, въпреки че футболът не е страстта му.

Карлос обича видео игрите и да конструира. Обича също научно-популярни четива и класическа литература. „Скоро ще прочета „Дон Кихот“ и „Сто години самота“, казва той.

Карлос ще се присъедини към други 30 студенти, избрани за този курс, измежду 700 души. Но за да стигне дотук, пътят му не е лек. Ако компанията на възрастните е приятна за него, връзката му с другите деца „е малко по-трудна“, признава малкото момче.

Той преживява „враждебна атмосфера“ в училищата, където учи, преди да завърши накрая Националния институт за обучение на възрастни. Младото чудо вярва, че Мексико се намира „в буря“, главно поради „липсата на образование“.

- реклама -