Багдад кола-бомба нападение тероризъм

Най-малко 79 убити, а повече от 130 ранени при самоубийствен атентат в Багдад

Най-малко 79 души загинаха, а повече от 130 са ранени при самоубийствен атентат в сирийската столица Багдад тази нощ. Кола-бомба се е взривила в популярен търговски район на Багдад, съобщават властите. На това място – оживена улица в района Карада се събират много хора да пазаруват за празника отбелязващ края на свещения месец Рамадан.Багдад кола-бомба нападение тероризъм

Отговорност за поредното кърваво нападение пое Ислямска държава. Малко по-късно втори взрив удари район, населен предимно с шиити, на север от столицата, съобщава BBC. Загинали са други пет човека. Атаките идват седмица след като сирийските власти си върнаха контрола над Фалуджа. Градът се считаше за отправна точка и контролен център на атаките на Ислямска държава срещу Багдад. Джихадистите все още контролират голяма част от северните и западни части на Ирак, включително втория по големина град в дъжавата – Мосул.

Багдад кола-бомба нападение тероризъм

Огромен пожар горя, вследсвие на експлозията. Много от загиналите са деца. Иракстият премиер Хайдер ал Абдади посети мястото на нападението, където беше посрещнат от гневна тълпа, която го замерва с камъни.

Багдад кола-бомба нападение тероризъм

Недоволството беше пренесено и онлайн. Хакери пробиха уебсайта на Министерството на вътрешните работи и публикуваха снимка на мъртво дете, както и на рисунка на детектор за бомби, явно напъплно безполезни, които се използват на контролните пунктове в града и които очевидно терористите преодоляват без проблем.

- реклама -