Турция, лавина, загинали, ранени, затрупани

Най-малко 33 загинали и 30 спасени след две лавини в Турция – Обзор

Броят на загиналите след свличане на лавини в провинция Ван в източна Турция се увеличи до 33.

Това съобщи лично президентът Реджеп Тайип Ердоган.


Според турската агенция за управление на извънредни ситуации девет ранени са в тежко състояние.

Снимка: EPA/БГНЕС

Повече от 30 души са спасени. Под снега се озова и съветникът на президента на Турция и бившият заместник в турския парламент от провинция Ван Гюлшен Орхан, която успява да се измъкне сама от ледения капан. Освен това началникът на отдела за извънредни ситуации в провинция Ван Осман Учар също е бил спасен, той е хоспитализиран.

Снимка: EPA/БГНЕС

 

Лавина падна и затрупа магистралата Ван – Бахчесарай вчера. Според съобщенията на турските медии, тя е ударила снегорин, който е почиствал в този момент магистралата, и е избутала микробус, който е паднал от 40-метрова скала. Най-малко четирима пътници на микробуса са загинали, а още петима са ранени.

В момента, в който спасителите издирват двамата изчезнали пътници на микробуса, пада нова лавина. Тя покрива пет коли, като остава над 50 души под снега.

Сред загиналите са поне осем души от турската жандармерия, трима пожарникари и девет цивилни.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа предупреди, че броят на жертвите може да нарасне. Няма точна информация за броя на хората, които остават блокирани под снега.

Зоната, в която паднаха двете лавини, е планинска, труднодостъпна и метеорологичните условия през зимата там са тежки. Всяка зима села в Източна и Югоизточна Турция остават откъснати от света заради обилни свеговалежи.

Според Анадолската агенция все още има затрупани и броят на жертвите може да нарасне.

В. „Сабах“ цитира вътрешния министър Сюлейман Сойлу с думите, че минибус, затрупан от първата лавина, а открит на 5 м под снега, „Теренът е тежък за снегопочистващи машини. Екипите могат да работят само с лопати и пръчки“, казва той.

- реклама -