наводнения, Германия, Западна Европа,
Снимка: ЕРА

Най-малко 127 са жертвите на наводненията, оценяват щетите

Най-малко 127 души загинаха при опустошителните наводнения тази седмица, залели части от Европа, предаде ДПА.

Съществуват опасения, че в отломките от сгради, автомобили, дървета и електрически стълбове може да бъдат открити още жертви на бушуващите води. Проливните дъждове и потоци кална вода превърнаха в бедствени зони живописни пейзажи и исторически градове в Германия, Франция, Швейцария, Люксембург и Нидерландия. Епицентърът на кризата беше в Западна Германия, в провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия. Общо в страната са потвърдени 104 смъртни случая, от които 44 в Северен Рейн-Вестфалия.

„Страданието няма край“, заяви по време на посещение в пожарната на тежко засегнатия град Трир Малу Драйер, министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц, където са потвърдени 60 жертви. „Това е ужасно“, добави тя.

Броят на загиналите в Белгия е 23. Снощи в южния Валонски регион бяха открити още тела.

Някои германски граждани започнаха днес да се връщат по домовете си. Но представители на властите предупредиха, че се откриват още жертви, докато водите се отдръпват от опустошения район и започват операции по разчистване.

Около 900 германски войници помагат на спасителите в засегнатите от наводнения райони.

Все още няма данни за около 1300 души в Райнланд-Пфалц, но се смята, че причината е отчасти в парализираните мобилни мрежи. Най-малко 362 души бяха ранени в района.
Германската канцлерка Ангела Меркел планира да посети най-тежко засегнатата провинция Райнланд-Пфалц и увери, че пострадалите от бедствието ще получат краткосрочна и дългосрочна помощ от федералното правителство, предаде ТАСС.

Германските Свободни демократи обявиха, че спират временно предизборната си кампания „от съчувствие и уважение“

Източник: БТА

- реклама -