сн. БГНЕС

Най-малко 125 арестувани на протестите в Минск, извадиха бронетранспортьори

Хиляди хора протестират срещу беларуския президент Александър Лукашенко в столицата Минск днес – за трета поредна неделя след изборите на 9 август, на които той бе обявен за победител.

По неофициални данни най-малко 100 000 души протестират срещу Лукашенко на рождения му ден.

Беларуските сили за сигурност са задържали 125-ма протестиращи само до 16.00 ч. местно време. „Срещу тях са образувани наказателни дела за участие в нерегламентирани масови митинги“, заяви говорителят на беларуското вътрешно министерство .

Говорителят добави, че министерството многократно е призовавало хората да избягват участието си в нерегламентирани протести и участието на деца в подобни митинги.

сн. БГНЕС

Участниците в протеста носят червено-бели знамена – символ на опозицията, – и скандират лозунги за оставка и дори за арестуване на Лукашенко, който навършва днес 66 години. Освен полицаи, в центъра на града е разположена и военна техника, предаде от място кореспондент на ТАСС.

Протестното шествие се простира на дължина от над два километра.

Демонстрантите са се насочили към резиденцията на президента в центъра на Минск, която е под засилена охрана. На място има няколко бронетранспортьора и камиона.

сн. БГНЕС

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан стана днес поредният представител на западно правителство, осъдил решението на беларуските власти да отнемат акредитацията на журналисти от няколко чуждестранни медии, предаде Франс прес. Тези мерки нарушават свободата на словото каза Льо Дриан и призова за диалог в Беларус между властите и опозицията.

Беларуската Централна избирателна комисия обяви Александър Лукашенко за победител на президентските избори с над 80 процента от гласовете. Опозицията обаче не признава резултатите, като твърди, че Лукашенко, който е на власт от 26 години, е бил преизбран с измами.

- реклама -