Най-красивите и необикновени планини на нашата планета – СНИМКИ/ВИДЕО

Едно от най-удивителните творения на природата са причудливите форми в планините. Оказва се, че на Земята има толкова необичайни кътчета, сякаш човек е попаднал в някакъв приказен свят или на друга планета

Цветните планини в Китай /Розов облак/

Хиляди туристи от цял свят се стичат в китайската провинция Гансу, за да се насладят на изумителната красота на Цветните планини. Цветните дъги са се образували преди милиони години в резултат на смесването на голямо количество пясък и други минерални пластове. Достигат няколкостотин метра височина.

Жълтата планина /Хушан/

Намира се в източната част на Китай. Районът е известен с гранитните си скали, покрити с борове и възпети от китайските поети от древни времена. Голяма част от върховете й надвишават 1000 метра, а експертите я смятат за една от най-опасните за катерачите. Въпреки това по пътеките й през лятото пълзят по около 10 000 души на ден.

 

А властите са обезопасили стърмните скали с вериги и допълнително раздават колани на смелчаците. Те са привлечени и от факта, че често облаците падат много под върховете. Планината се е образувала преди милиони години, а ледниците са виновни за причудливите й форми. Така че там може да се наблюдават интересни физични явления.

Свещената планина Кайлас

Разположена е в Западен Тибет. Четири световни религии смятат Кайлас за свещено място, а индусите я смятат за дома на Шива. Смята се, че оттук минава оста на мирозданието. Твърди се, че Кайлас влияе върху живота на човека още преди той да е посетил свещената планина.

Поклоници пък разказват, че животът им е рязко разграничен  на „преди“ Кайлас и „след’ Кайлас“. Там се случвало нещо – с психиката, с душата, дори и с тялото. Кайлас има пирамидална форма със снежна шапка, а ъглите й са ориентирани в четирите посоки на света, наподобяват свастика. Заради количеството сняг всяка година височината й се мени с десетки метри.

Рорайма

Необичайна и непристъпна планина с плосък връх, намира се във Венесуела. Пейзажите, откриващи се от нейните върхове, са впечатляващи.

А руслата на множеството малки рекички в продължение на километри са покрити с разноцветни кристали. Всичко това кара посетителите да затаят дъх.

Гранд Каньон

На Северозапад от Аризона се намира едно от най-изумителните кътчета на света. Гранд Каньон не е нито най-големия, нито най-дълбокия в света, но със своите хармонични размери и многоцветни слоеве, с каньоните си, водопадите, пещерите и кулите дарява на туристите запомнящи се гледки.

Всеки път изглежда по нов начин, а човек може да открие пагоди, пирамиди, кули, крепостни стени, представляващи неповторимо зрелище.

Склонът Coyote Buttes – Аризона, САЩ

Тази планина е на границата между щатите Аризона и Юта. Според учените се е образувала преди 190 млн. години. Представлява вълнообразен пясъчник.

Брайс Каньон

Част от Националния парк на САЩ – в югозападната част на Юта. Открити са хиляди геоложки структури, формирани от продължилата милиони година ерозия под въздействието на вятъра, водата и леда. Много скали имат причудливи форми.

Дяволската кула – Уайоминг, САЩ

Тайнствената планина е висока едва 386 м. Образувала се е преди 65 млн. години в резултат на вулканична активност, а необикновените фигури са изваяни от ерозията. Индианците смятали, че скалата е създадена от зъл демон, който на върха е бил барабан, предизвиквайки гръм и мълния.

Те избягвали да се заселват близо до планината, обладана от злите духове. Дори не преминавали през нея, а я заобикаляли. През ХХ век мистичните теории били заменени от фантастични. Според една от версиите на върха й има площадка за кацане на НЛО. Тази версия дори е използвана в един от филмите на Стивън Спилбърг.

Цинги де Бемараха

Разположена е на западния бряг на Мадагаскар. Тя е осеяна с милиони остри връхчета и затова е позната като „цинги“ – на местен език: място, където не можеш да ходиш бос. Планината е почти непроходим лабиринт, но пък предоставя неповторими гледки за смелчаците.

Висящата скала

Намира се в Австралия – близо до Мелбърн и е висока една 718 метра.

Каменната вълна

Намира се в Западна Австралия и напомня на каменно цунами. Видимата й част е една 15 метра, а дължината й – 110 метра. Древните аборигени смятали, че тук се съединяват силите на духовете и силите на природата.

Каппадокия

Намира се в Турция и наподобява на декор от фантастичен филм от Луната. За времето от IV до XIII век хората прорязали тунели в скалите, а днес туристи от цял свят се стичат, за да се насладят на този древен свят.

Платото Енеди

Намира се в Чад и е обкръжено от пясъците на Сахара. На самото плато може да бъдат открити скални рисунки, направени от древните племена.

 

Бенбулбин

Намира се в Ирландия и е символ на графството, според легендите е обитаван от приказни и мистични създания.

Прейкестолен

Гигантска скала, която се намира в Норвегия и предлага незабравими преживявания за туристите.

- реклама -